Sportovní manažer klubu a trenér mužstva Miroslav Matušovič mohl v zimě přivítat navrátilce Borise Förstera, se kterým přišel z Rakouska i ligou ostřílený Pavel Malcharek (Sparta, Slovácko, Plzeň, Zlín). Taková zkušenost Havířovu na podzim chyběla.

„Pavel zatím splňuje má očekávání. Svým přístupem jde mladým příkladem, bez problémů zapadl do našeho systému,“ pochvaluje si přínos zkušeného hráče Matušovič. Přišel také Patrik Chlopek z Petřkovic, takže Havířov bude moci obnovit svou sílu v záložní řadě.

Jakub Kotala poslední zápas Havířova nedohrál.
Jakub Kotala: S Pavlinem jsme na sebe křičeli od prvního zápasu

„Po odchodu Tomáše Omasty nám v ofenzivě zůstala trochu díra, celá ta útočná trojice se nám rozpadla, protože odešel i Boris Förster, ale ten se teď vrací a my můžeme naši útočnou vozbu složit znovu. Jediný problém tak zůstává v obraně, ale s tím se asi nepotýkáme jen my. Budeme dál pracovat na tom, abychom defenzivní stránku mužstva co nejlépe vyladili,“ dodal Matušovič.

Jako každoročně dal v zimě šanci nové várce odchovanců. Z dorostu se do mužstva posunuli hned čtyři místní mladíci, podle Matušovičových slov se jeví velmi slibně.

Indiáni se na jaře pokusí o návrat do horních pater tabulky. „Chceme hrát co nejvýš, kdo by také nechtěl. Postup ale není prioritou, nikam se necpeme,“ upozornil.

František Straka a jeho postřehy.
OBRAZEM: František Straka poprvé promluvil v roli trenéra MFK Karviná

Hlavní snahou je připravit hráče na to, aby se mohli časem ucházet o místo ve vyšších soutěžích. Každého půl roku se Matušovič potýká s problémem, že mu nejlepší hráči mizí. I když těžko říct, jestli to nazvat přímo problémem. „V kontextu toho, že bychom se chtěli posunout do MSFL to asi problém je, protože každý půlrok nebo sezonu začínáme zase od začátku, na druhé straně mě těší, že je o naše hráče zájem. Je to odměna i pro mě, když pak vidím, že se někdo může chytit ve druhé či třetí lize. A pro kluky je to posun v kariéře,“ přemýšlí Matušovič.

V letošní zimní přípravě zvolil trochu jiný model. „Sehráli jsme jen sedm zápasů, předtím to bylo jedenáct i dvanáct. Chtěl jsem, aby měli hráči na jaře větší chuť a hlad po fotbale. V zimě jsme se věnovali více i taktickým věcem, rozborům u videa. Skladba soupeřů byla sestavena z týmů vyšších soutěží, až na dvě výjimky, aby hráči viděli své rezervy. Myslím, že v této konfrontaci obstáli. Tým rozhodně svou sílu má a já se na jaro těším,“ zakončil Miroslav Matušovič.

MFK HAVÍŘOV
Rok založení: 2006 (1922 jako ČSK Moravská Suchá)
Klubové barvy: modrá, bílá
Internetové stránky: www.indianihavirov.cz
Největší úspěchy: 4. místo ve II. lize (1989), vítěz III. ligy (1987), vítěz divize (1975), vítěz krajského přeboru (1973), semifinále Českého poháru 1986 (vypadnutí s Duklou Praha), čtvrtfinále Českého poháru 1991 (vypadnutí se Spartou Praha) a 1992 (vypadnutí s Baníkem Ostrava)

KÁDR TÝMU
Brankáři: Radim Směták, Miroslav Přibyl
Obránci: Adam Ševčík, John Igbinoba MackDonald, Jiří Vrubel, Tomáš Zbavitel
Záložníci: Miroslav Matušovič, Boris Förster, Jan Klejnot, Lukáš Skoupý, Tomáš Wojnar, Pavel Zupko, Jakub Velčovský, Tomáš Bajzath, Patrik Chlopek, Marek Dawid,
Útočníci: Marcel Baran, Pavel Malcharek

ZMĚNY V TÝMU
Přišli: Pavel Malcharek, Boris Förster (oba Rakousko), Miroslav Přibyl (Karviná), Jakub Velčovský (Vítkovice), Patrik Chlopek (Petřkovice), Adam Ševčík, Jiří Vrubel, Tomáš Zbavitel, Marcel Baran (všichni z dorostu)
Odešli: Václav Bujok (konec hostování Třinec), Lukáš Macík (Stará Bělá), Christopher Bibaku, Nordine Guendouze (oba návrat do Francie), Lukáš Slavík

Zuzana Bubílková.
TIP Deníku: Zábavná talkshow Zuzany Bubílkové
Divoká jízda po Rudné ulici v Ostravě.
Neuvěřitelný hazard: Řidič podjížděl kamiony vpravo po krajnici