„Oba jsou absolutně rozdílné typy. Ale jednu věc měli a stále ještě mají společnou – pokud poctivě trénují, tak se posouvají výš,“ říká na jejich adresu českotěšínský kouč Lubomír Luhový.

Oba Zogatové jsou záložníci. Jakubovi je 21 let, Sebastián je o rok starší. Dříve společně hráli hokej za třinecké Oceláře, později ale shodně zvolili fotbalové kariéry. „Narodil jsem se tady, na zápasy chodí mí známí, přátelé i rodina. Je pro mě velká čest, že za klub můžu hrát,“ uvedl Sebastián, jehož otec je šéfem klubu. „Kluci si ze mě občas udělají srandu, ale dobře ví, jaký jsem,“ okomentoval s úsměvem na tváři spojení se svým tátou.

Přestože oba nastupují v záložní řadě, každý je typově úplně jiný. „Sebastián je velký pracant, pro trenéra vhodný typ, který pokryje velkou plochu hřiště. Ještě musí vylepšit zrychlení v přechodové fázi, ale je hodně platný. Kuba je zase dostatečně technicky vybavený a více tvořivý, trápí jej však nestabilita výkonů,“ srovnal oba Zogaty trenér Luhový.

Mladí atleti zabojovali hlavně na krajském přeboru staršího žactva v Třinci.
Karvinští atleti se vrhli do letní sezony

Spolu od pěti let

Český Těšín skončil v uplynulé sezoně krajského přeboru pátý. „Pro mě to byl v mužích nejlepší výsledek,“ řekl Sebastián. „Náš tým se nezměnil, tak věříme ve stejné nebo lepší umístění. Záleží však na tom, jak se budeme scházet,“ doplnil starší z bratranců Zogatových, kteří se hodně schá-zejí i mimo fotbalové pažity.

„Vídáme se odmala. Hrajeme spolu od pěti let, měli jsme i stejnou hokejovou cestu a prožili jsme spolu skoro celý dosavadní život. Máme k sobě hodně blízko a často se stýkáme,“ dodal závěrem Sebastián.

Cvičenci z Havířova. V klobouku vlajkonoš.
Havířovští cvičenci reprezentovali v Rakousku Českou republiku
Koncertní sbor permoník při letošním vystoupení v německé Kostnici.
Permoník vzpomínal v Kostnici na Jana Husa