Domácí fotbalisté přitom nezačali špatně a vytvořili si několik slibných šancí. Ve dvou nadějných příležitostech byl Marek, dobře vystřelil i Tomašák. „Kdybychom aspoň něco z toho proměnili, tak zápas mohl vypadat jinak,“ uvědomuje si trenér Datyní Richard Beneš. „Střel jsme měli dost, ale když to gólman vyrazil, tak kluci nedobíhali. Oni toho dokázali využít a byli důraznější,“ dodal.

Ve fotbale totiž platí známé pravidlo nedáš – dostaneš. Břidličná poprvé udeřila po patnácti minutách hry, ve 30. minutě hosté z penalty zvýšili na 2:0 a o čtyři minuty později to bylo už o tři góly.

Bylo po 16. sobotní hodině, když se za velkého jásotu rodičů, příbuzných, bývalých i současných členů a dalších fanoušků, vrátil ze svých úspěšných cest po Japonsku karvinský pěvecký sbor Permoník a vystoupil na místním nádraží.
Vypněte, prosím bagr, přijel zlatý Permoník a bude se zpívat

„Zaplatili jsme nováčkovskou daň, nebyli jsme na to správně připravení,“ přiznal Beneš. Zatímco v uplynulém ročníku I.A třídy Dolní Datyně téměř neinkasovaly ze standardních situací, v sobotu z nich dostali tři branky. „Vzadu jsme hráli opravdu naivně,“ mrzelo trenéra domácích.

Břidličná přesně po hodině hry vedla už 4:0, čestný úspěch Datyní obstaral patnáct minut před koncem Michal Cileček – jeden z pěti střídajících hráčů domácích. „Byli jsme silní na míči, dali jsme si pěkné kolmé přihrávky a Cileček hezky zakončil ranou zpoza šestnáctky,“ popsal trenér Beneš gólový moment svého týmu.

Premiéra v krajském přeboru Dolním Datyním příliš nevyšla a Beneš si uvědomuje, že jeho tým musí výrazně vylepšit defenzivní činnost. „Celé je to rychlejší a důraznější, kluci si na to ještě musí zvyknout,“ nabádá domácí kouč.

TJ Dolní Datyně – TJ Břidličná 1:4 (0:3)

Branky: 75. M. Cileček – 15. Daříček, 30. z pen. Hudský, 34. Čanecký, 60. Minich. Rozhodčí: Jurček – Švec, Viščor. ŽK: 1:0. Diváci: 110.

D. Datyně: Stach – Kučera (33. Pištěk), Batiha, Tomašák, Kaduch – Rozsíval, Stebel, D. Cileček (M. Cileček), Gistinger (65. Čopák) – Baláž (61. Jaworek), Marek (65. Kodenko). Trenér: Beneš.

Karvinou čeká napravování reputace.
Neděle: karvinská snaha o nápravu