Po řadě marných pokusů před dvěma lety opustil okres, v obou dosavadních sezonách v krajské soutěži – I.B třídě – patřil ke špičce a měl dokonce nakročeno k dalšímu postupu. Diváci si chválí hru týmu a chodí na něj v hojném počtu.

Taková je aktuální pozice fotbalového Slovanu Záblatí, klubu s takřka šedesátiletou historií, jenž pochází z více než dvoutisícové části města Bohumín. „Je to asi jedno z nejlepších období našeho klubu. A moc si toho vážíme,“ líčí předseda Dušan Socha.

Přitom ne vždy tomu tak na útulném stadionku, který ze tří stran obepíná hustý les, a v jehož blízkosti je sokolovna i hasičská zbrojnice, bylo. Zejména pak pokud jde o zájem místních lidí o fotbal.

Dekontaminace Dolu ČSA.
OKD rozjelo další velké testování na koronavirus, v pátek se začalo na dole ČSM

„Zrovna nedávno jsem se na youtube díval na záznam pár let starého zápasu se Slovanem Havířov, a na tribuně byli tři lidé, z toho dva pořadatelé,“ směje se Socha při vědomí, že nyní se návštěvnost pohybuje v trojciferných číslech.

Devětadvacetiletý Socha, který je odchovancem klubu, ale v minulosti hrál i v dorostu Baníku Ostrava a Bohumínu pomohl do divize, se funkce ujal před dvěma lety. Po téměř tři dekády trvající vládě Jana Gříbka!

Těžko by v okolí hledal vrstevníka. „Existuje vůbec někde hrající předseda?“ usmívá se. „Ale ne. Klobouk dolů, co Jenda pro záblatský fotbal udělal, pro mě je to srdcová záležitost a není lehké na jeho práci navázat. Proto jsem rád, že ve výboru zůstal jako organizační pracovník a můj mentor, stále mi pomáhá. Stejně jako i ostatní tady. Já se pořád se učím,“ přiznává Dušan Socha, když ze hřiště kouká kolem sebe, přemýšlí nad tím, co se v posledních letech vybudovalo.

Karvinští fotbalisté (v zelenkavém) prohráli v Olomouci 1:3.
Fotbalová Karviná padla i na Hané, přímo už se nezachrání

Nové šatny, záchody, zázemí tribuny, na její střeše nová světla. „Postupně přidává-me další a další věci,“ upozorňuje. Jaké? Pro větší komfort fanoušků by se před srpnovým začátkem sezony mělo začít pracovat na novém posezení i bufetu. V plánu je instalace sítě i za druhou z branek, projekt renovace tribuny, a také toho nejdůležitějšího – hrací plochy. „Nový trávník bude velkým posunem vpřed,“ nepochybuje Socha.

Už žádné hadice?

Ten by na řadu měl přijít v příštím roce. Lehké to však nebude. „Jsme na kopci, takže nám tady chybí voda,“ přiznává předseda. „Proto tady holt každé léto taháme hadice sem a tam. Věřím ale, že se nám ve spolupráci s městem Bohumín, s nímž máme výborné vztahy, podaří najít řešení,“ doufá Dušan Socha.

Slovan Záblatí.Zdroj: Deník

Podobný pohled má na věc i trenér Daniel Mucek, který je u týmu už devět let. „Navíc kromě těchto zmíněných větších věcí se pořídila i časomíra nebo přenosné branky, ať už pro dospělý tým, nebo mládež. A chtěli bychom i další. Samozřejmě to nejde najednou, ale postupně se to dává dohromady a časem může být klub solidně zajištěn,“ míní kouč.„Jsem rád, že jdeme průběžně vpřed, pořád se tady něco děje, něco se upravuje, renovuje, nestojíme na místě a náš areál modernizujeme. Myslím si, že tato cesta je správná, budeme se jí držet a pro každého hráče budeme dobrou adresou,“ je si jistý.

Fungující parta

Na čem je nutné zapracovat, je mládež. Tak jako v mnohých jiných sportovních klubech bojuje i Slovan o to, aby si ji udržel. „Je to těžké, řada dětí nechce hrát fotbal, nebo vůbec sportovat. A když už ano, tak jdou do Bosporu, který dobře funguje. Jinak se věnují počítačům či telefonům a pak neumí ani kotoul. Proto jsme rádi za starší žáky i přípravku, které pod vedením Radka Pabiše a Tomáše Jánoše máme. Věřím, že budeme mít i další kategorii,“ kouká do budoucna Dušan Socha.

Zároveň si pochvaluje, jaká nálada kolem klubu panuje. „Jsme parta, která si hodně věcí obstará sama. Není problém udělat brigádu, aby se připravila akce, na které klub může vydělat, nebo se natřela tribuna, či jinak zlepšilo zázemí. Pomáhají nám i lidé a firmy ze Záblatí či Bohumína. Tohle je také hodně cenné,“ nezapomíná Socha na klubové přátele.

Fotbalový zápas FK Slovan Záblatí - profesionální hokejisté, 6. června 2020 v Bohumíně.Zdroj: Lukáš Kaboň

„U nás je to na partě založeno. Ta naše je nadstandardní,“ přidává se trenér Mucek. „Musím ale zmíniti další subjekty jako jsou hasiči, místní Sokol a komise pro městskou část Záblatí. Vzájemná spolupráce je pro nás devízou. To se ukázalo loni při charitativním Zápase pro Marušku, kdy Slovan hrál v rámci oslav 790 let obce s profesionálními hokejisty,“ dokládá vzájemnou součinnost Dušan Socha.

Postup? Proč ne

Ne vždy ale bylo vše růžové a kouč Mucek by mohl vyprávět. „Když jsem do klubu přicházel, byl jsem ještě hráč a neměl jsem v plánu trénovat. Jenže klub byl na konci okresní soutěže a tým jsme dávali všelijak dohromady. Mnohokrát nám postup utekl o pár bodů, pár nešťastných utkání,“ vzpomíná.

Až v sezoně 2017/18 se ledy pohnuly a teď Slovan kouká i výš. „Chtěl bych, aby vše, o čem mluvím, pokračovalo. Že se dvakrát nepovedl postup do I.A třídy, je škoda, ale jsme rádi, že máme spoustu odchovanců, k tomu je tady celá řada Bohumíňáků. Cílem je i udržet skvělé trenéry Danka Mucka a Lukáše Plutu,“ má jasno Socha, když ví, že šestá nejvyšší soutěž se v Záblatí dosud hrála jen v jednom období – dvou ročnících na začátku devadesátých let minulého století.

Fotbalový zápas FK Slovan Záblatí - profesionální hokejisté, 6. června 2020 v Bohumíně.Zdroj: Lukáš Kaboň

I Mucek si uvědomuje, že je co zlepšovat. „Herně určitě, ne vždy to jde. Třeba když vyjedeme do „oblíbených“ Mostů u Jablunkova, už v autobuse u Třince prohráváme 0:2,“ chytá se za hlavu.

„Ale myslím, že i když někteří hráči jsou už starší, tým není na své výkonnostní špici a může jít nahoru. Jeho kladem je chuť trénovat. Scházíme se ve velkém počtu, kolem čtrnácti lidí je minimum. Nechybí ambice se rvát o špičku I.B třídy, možná kdyby bylo štěstí, mohli bychom i do I.A,“ myslí si šéf záblatské lavičky.

Socha by zase rád prohloubil spolupráci s Bosporem. „Bylo by to ideální pro mladé kluky, kteří tam vyrostou, ale na divizi mít nebudou, nebo ji nebudou chtít hrát. Aby neodcházeli do okolních klubů a zůstali v Bohumíně i u fotbalu. To bych si přál,“ uzavírá předseda Záblatí.

Plošné testování v souvislosti s nákazou Covid-19 v Dole Darkov na Karvinsku. Hygienikům pomáhala i armáda. Ilustrační foto.
Počet nakažených na Karvinsku překročil tisícovku. A řešení..?

Slovan je srdeční záležitost, říká Pavel Socha

Celý život, už od malých žáčků, zasvětil jedinému klubu. I díky tomu je pětatřicetiletý záložník Pavel Socha služebně nejstarším v aktuálním kádru Slovanu Záblatí. „Fotbal hraju jen tak, pro radost, máme tady k tomu vztah, je to srdeční záležitost. Nepotřebuju se plácat někde jinde,“ vysvětluje.

Vzpomenete si na svůj první trénink v A-týmu?
Jasně. Trénoval to tehdy Kukuliač, který si bral schopnější hráče z dorostu. Když jsem přicházel do mančaftu, zrovna spadl z I.B třídy, vrátit se podařilo asi za tři čtyři roky. Byli jsme tam pak dvě sezony, v jedné jsme se udrželi, ve druhé už zase padali. Nutno ale říct, že muži neměli takovou partu jako my teď, trochu to lepili. Když to pak vedl Martin Kempný, tak mě vzal i do počtu na střídačku. To bylo fajn.

Byla někdy možnost odejít?
V dorostu jsem měl jít s bráchou na Faju (do ŽD Bohumín), ale zůstali jsme. Každého tu znám, táta mě dokonce i trénoval. Je to tu takový rodinný klub a hrát chci, dokud budu stačit. Ale nad tím zatím nepřemýšlím. Až to přijde, tak to přijde.

Je právě parta faktorem, který vás u fotbalu ještě drží?
Fotbal bych hrál i bez toho, jsem zvyklý chodit na tréninky i zápasy, ale parta to umocňuje. Člověk toho pamatuje hodně, i doby, kdy jsme se ani nescházeli, ale teď se to hodně zvedlo a taková šatna tu ještě nebyla. Všichni mají k fotbalu i klubu vztah, takže budoucnost Slovanu vidím dobře.

ANKETA S HRÁČI

*Pro zvětšení ankety na ni klikněte.

Anketa s hráči Záblatí.Zdroj: Martin Ruščin

Bospor Bohumín.
DENÍK FANDÍ FOTBALU! Představujeme: Bospor Bohumín
FK Slavia Orlová.
DENÍK FANDÍ FOTBALU! Představujeme: Slavia Orlová