„Když začala válka, tréninky nám zrušili. S mámou a sestrou jsme se museli schovat do protileteckých krytů, protože do Kyjeva létaly rakety,“ popisuje chvíle, kdy se mu otočil život naruby. „Pak jsme museli odjet za hranice. Projeli jsme Moldavskem, Rumunskem, Slovenskem, až jsme dorazili sem do Česka,“ vykládá.

Jak se jmenovec slavného Andreje, bývalého ukrajinského reprezentanta a hvězdy Dynama Kyjev, dostal do Baníku? „Moje máma napsala na klub dopis a už druhý den jsem šel na první trénink. Dostal jsem veškeré vybavení a boty. Kluci a trenéři mě mile přivítali, bylo to moc pěkné. Češi jsou vůbec přátelští lidé. Všude nás vítají,“ těší ho.

„Z prvního tréninku jsem měl obavy, protože jsem si uvědomil, že jsem trochu ztratil formu. Ale trenér mi řekl, že to za tři čtyři tréninky doženu. A tak to také bylo,“ usmívá se.

„Už jsem se zúčastnil s Baníkem jednoho turnaje. Skončili jsme druzí. Trenéři mi darovali pohár, který jsme dostali. Jsem si jistý, že vyhrajeme nejedno první místo,“ tvrdí.

Vrchovina - Baník Ostrava B 1:2 (25. kolo MSFL, 23. 4. 2022)
Klidný náskok, snížení, červená a drama. Baník úlet se Zlínem nakonec odčinil

„Byl jsem už i na zápase mužů Baníku. Tam jsem viděl i Jana Laštůvku, který dřív chytal na Ukrajině za Šachtar a Dněpr. Tohle byl zrovna jeho 200. zápas za Baník,“ vrací se k utkání 28. kola ligy s Hradcem Králové, které skončilo bezbrankovou remízou. „Moc se mi líbili fanoušci Baníku. Taky chci, aby mě tak povzbuzovali, až vyrostu,“ culí se.

Baníkovské trenéry nejvíce těší, že si s novými spoluhráči rozumí. „Je to fajn kluk. Když přišel, byl trochu zakřiknutý, ale to se mu nebylo co divit. Postupně se ale rozkoukal. Je kamarádský, jediný problém je jazyková bariéra. Ale s ostatními kluky vychází dobře,“ přibližuje Ševčenkovu adaptaci v novém prostředí asistent kouče Baníku U11 Jiří Lébl.

A jaké jsou čistě jeho fotbalové dovednosti? „Dříme v něm něco, co musíme najít a probudit. Umí dávat góly, je silný, tvrdý a rychlý. Ale abych ho jen nechválil… Nechce se mu moc bránit, což však nevadí, to ho tady naučíme,“ rozesměje se Lébl.

„Nazarij je v tréninku aktivní, s kluky si rozumí, vzali ho mezi sebe dobře. Všichni na něj volají jako na Ukrajině Ševa,“ uzavírá hlavní trenér Baníku Ostrava U11 Jan Jílek.