Když jsem v neděli krátce po 11. hodině dopolední vyrazil směrem východní nádraží, procházel jsem vylidněnými ulicemi Opavy, domů se v tu dobu klidili poslední opozdilci. A to i z dětských hřišť v sadech Svobody za protestů hrajících si dětí.

„Pojď, musíme už jít, za chvíli tady půjdou ti tajtrlíci,“ vybízela svého potomka jedna z maminek.

Byť je to v celkovém úhrnu k ostravským fanouškům neuctivé, nemůžu se zbavit dojmu, že v určitých případech bylo tajtrlíkovské označení více než namístě. Při loňském derby byli někteří fandové zatčeni ještě před výkopem, nabízí se tak otázka, proč do Opavy vůbec vážili cestu.

Zdroj: Deník / Aleš Uher

V parku jsme s ostatními novináři bedlivě sledovali skupinu fandů, která se nedostala na tribunu. Několik jedinců bylo totálně namol a svou agresivitu namířilo proti zátarasům před turnikety. Marné bylo vybízení slušnější většiny. Já osobně tipoval, že „potížisté“ budou před přestávkou „sebráni“.

Nakonec se tak stalo okolo dvacáté minuty. Komický byl především muž v montérkách, který si nedělal těžkou hlavu ani se zákazem maskování. Proti železobetonovým clonám zaútočil několika kopy, při tom posledním přišel o botu a po rychlém zásahu těžkooděnců vzápětí i o svobodu.

Policisté v Opavě dohlíželi na dav fanoušků Baníku, který měl více než tisíc lidí.Zdroj: Deník / Petr Dušek

Odvedena musela být i jedna mladá dívka, která svou zlobu vybíjela obdobným způsobem. Důvod, proč tato dvojice a další útočili, nejspíš je i jim samotným neznámý. Stejně jako loni se ukázalo, že některé baníkovce fotbal absolutně nezajímal, přijeli do Opavy dělat nepořádek a léčit si své mindráky na policistech, přičemž kazili renomé slušným fanouškům, kterých byla většina.

Cesta fanoušků Baníku Ostrava na stadion v Městských sadech

Úplně jsem „nepobral“ ani jakousi hru v bago, kdy si několik jedinců v parku kopalo s prázdnými pivními lahvemi. Ty se při kontaktu se zemí rozbíjely a střepy lítaly všude kolem. Inu, zábava prostě na „úrovni“.

Při podobných výjevech mi přišlo neuvěřitelné, že někteří rodiče s dětmi z řad obyčejných civilistů procházeli zrovna tudy, když ve sdělovacích prostředcích byli v posledních dnech doslova bombardováni informacemi, aby se Městským sadům vyhnuli.

„Pánové, a mohli bychom se jít tady k plotu vyčůrat?“ dotazovali se v naprostém klidu dva hrozivě vyhlížející baníkovci. S daným místem sice neuspěli, ale strážci zákona je přesměrovali jinam.

A o tom to podobně jako loni bylo. Kdo chtěl, se slušným chováním pochodil, kdo ne, poznal, jak chutná tvrdý policejní zákrok. Štěstí, že do kategorie bezproblémových fans spadala většina hostujících příznivců.

Zápas 15. kola fotbalové FORTUNA:LIGY mezi SFC Opava a FC Baník Ostrava.
Opava vyhrála derby!
Zápas 15. kola fotbalové FORTUNA:LIGY mezi SFC Opava a FC Baník Ostrava.
Opava vs. Baník: Při slezském derby policie zatkla 26 chuligánů