V době okamžiku Hušbauerovy přihrávky na Zmrhala byl totiž na jednom ze záběrů slávistický útočník v lehkém, ale jasném ofsajdu. Polemizovat lze, jestli tam byl i s nohama, ale to je už vedlejší, neboť jak již dříve vysvětlil předseda Pravidlové komise FAČR Jiří Kureš, ofsajd platí, když: „Pozice se považuje za ofsajdovou, pokud je útočící hráč kteroukoliv částí hlavy, těla nebo nohou, v okamžiku doteku míče přihrávajícího hráče k soupeřově brance blíž než bránící hráč. Počítá se jakákoliv část těla, tedy kromě ruky, což vyplývá z podstaty fotbalu.“

Karviná podlehla Slavii 1:3. Ve hře bylo opět video.
Video poslalo Karvinou na poslední místo

A v tomto případě Zmrhal byl minimálně horní polovinou těla v jasné ofsajdové pozici (nejspíš tam byl i kompletní). Z toho vyplývá, že branka Slavie na 0:1 neměla být uznána!

„Já jsem si byl jistý, že jsem v ofsajdu nebyl a video to potvrdilo,“ vykládal po utkání samotný Jaromír Zmrhal. Pochyby ale měl. „Vždycky tam jsou. Člověk se nejprve soustředí na to, aby nebyl v ofsajdu, ale pak už se věnuje míči a nemá čas sledovat, co dělají soupeři. Je to na rozhodčím,“ přehodil problém na arbitry.

Ilustrační foto
Tanečníky museli pustit z diskotéky hasiči

Potíž je v tom, že v inkriminovaný okamžik nešlo ani v televizi přesně určit linii posuzující ofsajdové postavení hráče. Ta musí být rovnoběžná s brankovou čárou a to nedokázaly ani zpomalené televizní záběry rozluštit, byť se moderátor v televizním přenosu dušoval, že tato technologie to dokáže, pamatuje na to a pracuje s tím, tudíž se jednalo o prokazatelný ofsajd.

Když v další situaci video rozhodlo o penaltě proti Karviné, spustili fanoušci při jakémkoliv pádu slávistického hráče na zem ironický pokřik: „Pražské video, pražské video!“

Hušbauer podával notýsek
Ty podáváš pero, já podávám tabulky! Hláškou z populárního filmu „Marečku, podejte mi pero!“ se v utkání Slavie na půdě Karviné řídil záložník „sešívaných“ Josef Hušbauer.

Před prvním gólem totiž domácí Jan Moravec nechtěně „brnknul“ o nohy rozhodčího Pavla Fraňka, ten škobrtl a vzápětí se na trávník natáhl jak široký, tak dlouhý. Obrázek jako z němé grotesky. Fraňkovi ale při pádu vypadl notýsek a pero. Hušbauer se mu pro obojí vzorně vrátil, byť slávisté zrovna vedli útok.

„Možná jsem tím ale zmátl karvinskou obranu, která na mě pak při centru na Jardu Zmrhala zapomněla,“ usmíval se po utkání Hušbauer, který patřil k nejlepším na trávníku. Právě po jeho nahrávce na Zmrhala se dlouho zkoumalo. video.

Ilustrační snímek
Nejsou lidi. Ti z evidence se do práce nehrnou
Ilustrační foto.
Advent nabízí pestrou paletu vánočních radovánek