Ale vážně – nový karvinský tým nevypadal vůbec špatně na to, že v tomto složení odtrénoval zhruba tak dvě tréninkové jednotky. Trenér Juraj Jarábek ještě v posledním týdnu vítal nové hráče, z nichž čtyři nasadil přímo do základní sestavy, a další tři šli do hry v průběhu zápasu.

Jak se trenérovi líbily nové tváře? „Nováčci si podle mě uhráli svoje. Papa ukázal kvalitu, vyhrával těžké balony, přidržel je a sklepával spoluhráčům. O kvalitách Filipa Twardzika jsme věděli, rozehrával většinu standardek, kope je výborně, takže čekám, že to bude věc tréninku a návyků. Standardky obecně by mohly být naší zbraní,“ uvažoval Jarábek. Zmínil i krajní hráče.

„Jak Lukáš Bartošák, tak Tomáš Ostrák nezklamali. Lukáš s námi nehrál žádný přípravný zápas, je to tedy o zvyku a sehranosti, Tomáš je zase mladý, rychlý chlapec, měl tam dobré momenty. Řekl bych to tak, že máme na čem pracovat, ale jsme spolu krátce, takže souhra se bude určitě zlepšovat. Zatím jsme toho v tomto složení moc nenahráli,“ pravil Jarábek.

Proti Baníku zaujal přesunem jindy defenzivního Vojtěcha Smrže na kraj zálohy. „Středových hráčů máme momentálně dost, proto jsme zkusili dát Vojtu na kraj, i z toho důvodu, aby eliminoval Potočného. A svou roli zastal, dokonce se objevil ve dvou zajímavých situacích,“ vybavoval si Jarábek.

Havířovu to zatím jde na cizích hřištích. Doma tolik ne.
Havířov vyhrál, Matušovič nebyl úplně spokojen

Museli Smrže po žluté kartě za faul na Jánoše krotit? „Ano, už měl žlutou, i když Jánoše nepraštil úmyslně, on je pouze menšího vzrůstu, tak měl hlavu v úrovni Vojtovy ruky. Ale Vojta je takový náš tank, má takový herní projev,“ uznal Jarábek, který Smrže nakonec raději stáhnul ze hřiště, aby se mu nevykartoval.

A Rajmund Mikuš, další nový hráč Karviné, který místo něj naskočil do hry, byl také vidět. Živelný záložník okamžitě tvrdě vypálil a patrně Laštůvku v ostravské brance vyděsil, protože jeho rána letěla těsně vedle tyče. „S hrou můžeme být celkem spokojení. Zprvu jsme byli ustrašení, což podle mě pramenilo z toho menšího času na přípravu, který jsme oproti soupeři měli, ale postupně se to zlepšovalo, přibyly pološance i šance. Bylo to o prvním gólu, který nepřišel, ale máme aspoň bod,“ pravil Jarábek.

Příště už navíc může počítat se stoperem Martinem Šindelářem, který přišel právě z Baníku, a tak dle dohody se do derby ještě nezapojil. „Šindy tady strávil jaro, kluky zná. Musím ale říct, že dnes to vzadu fungovalo velmi dobře,“ pochválil Jarábek stoperskou dvojici Santos – Twardzik, a koneckonců i gólmana Bolka, který lapil Pokornému jasný gól.

A co případné další karvinské posily? „Transferové okénko je otevřené, takže posílit nadále chceme. Na jaké posty? To si nechám pro sebe,“ usmál se Juraj Jarábek.

Karvinské béčko doma ztrácí.
Béčko Karviné doma není prorokem
Utkání 1. kola fotbalové Fortuna ligy: MFK Karviná - FC Baník Ostrava, 23. srpna 2020 v Karviné. Tomáš Ostrák z Karviné a Daniel Holzer z Ostravy.
Šachová partie bílých a černých skončila patem. Karviná - Baník bez branek