V Plzni se obvykle neboduje, kvalita soupeře je dlouhodobě nadstandardní, a i když utkání mužstvu vyjde, může jej nakonec potopit sporný verdikt rozhodčích, jako se to na jaře stalo třeba ostravskému Baníku.

Trenér Karviné František Straka přesto vyráží na západ Čech s optimismem. „My nemáme absolutně co ztratit, protože není třeba diskutovat o favoritovi. Jedeme tam s tím, že podáme maximum a uvidíme, na co to bude stačit,“ tvrdí.

Z utkání Karviná - B. Ostrava (v černém).
Karviná výkonem zaujala, měla větší šance

Do Plzně přitom veze podobně okleštěný tým, jaký měl k dispozici právě pro derby s Baníkem. Jen s tím rozdílem, že už může naskočit nejen Jakub Šašinka, který přišel z Ostravy na hostování, ale i potrestaný Marek Hanousek, který byl zase vyloučen v prvním kole v Mladé Boleslavi. Naopak nebude k dispozici Ondřej Lingr, který nedohrál pondělní derby.

„Není to jednoduché, v kombinaci s tím losem se pereme opravdu se složitou situací,“ říká František Straka a vůbec nespekuluje nad tím, jestli plzeňský kouč Pavel Vrba zařadí do sestavy toho, či onoho hráče. „Je úplně jedno, kdo jim bude hrát. Oni mají tak široký a kvalitní kádr, že je těžké se proti Plzni prosadit, ať hraje v jakémkoliv složení. Bude to náročné utkání,“ předvídá Straka.

Petr Galuška (v bílém) odmakal zápas s Baníkem naplno.
Petr Galuška po Baníku: Svou střelu už jsem viděl v bráně

Hanousek je připraven

Karvinský záložník Marek Hanousek si odpykal jednozápasovou stopku za své vyloučení (podobně jako si v Plzni odpyká Lingr)  a může naskočit do středu pole. Slezské derby proti Baníku si „užil“ na tribuně. „Strašně mě mrzí, že jsem přišel zrovna o takový zápas. Derby před plným stadionem, atmosféra vynikající. Kluci na hřišti nechali všechno a minimálně bod si tutově zasloužili,“ vrátil se k porážce 1:2 Hanousek.

Jak vidí sobotní duel v Plzni on? „Soupeř je tradičně silný, jeden z nejtěžších, na které můžeme v lize narazit. Doma zpravidla vítězí, takže my tam můžeme jet s čistou hlavou, protože můžeme jen získat. Ztratit není co,“ uznává Hanousek, který takové zápasy s podobnými týmy vítá. „Hrají se obvykle v super atmosféře, každý z hráčů se jistě bude chtít vytáhnout. Čeká nás konfrontace s týmem, který pravidelně hrává v pohárové Evropě,“ upozornil.

Házenkáři Baníku zahájili přípravu na nový ročník extraligy. Už ale bez Tymka Piatka, který se s Karvinou loučí.
Házenkáři rozjeli přípravu, v poháru jedou do Izraele

Přitom na startu své ligové kariéry si on sám účast v Evropské lize v dresu Viktorie vyzkoušel. „Zahrál jsem si s portugalskou Coimbrou, nebo třeba na Atléticu Madrid. V té době už se ve Viktorce začala formovat ta silná generace, která tam dělala tituly,“ zavzpomínal pro Deník Hanousek.

I nyní se Plzeň pokouší probít do milionářské Ligy mistrů, nebo alespoň do Evropské ligy. V úterý doma remizovala s Olympiakosem Pireus 0:0 a hned ve středu ji čeká odveta v Řecku. Dá se tedy čekat, že trenér Viktorie Pavel Vrba prostřídá sestavu, aby pošetřil klíčové hráče? „To teprve uvidíme. Každopádně i kdyby protočil sestavu, na kvalitě to soupeři neubere, protože má každý post minimálně zdvojený,“ míní Marek Hanousek.

Trenér a předseda karvinského basketbalového klubu Roman Hamrus.
Basketbalisté získali posily, chtějí hrát vysoko
Jakub (vlevo) a Sebastián Zogatovi.
Bratranci Zogatovi: Z Ocelářů fotbalisté