„Podle mě se dá očekávat něco podobného jako s Bohemkou, jen snad s tím rozdílem, že se vepředu konečně prosadíme,“ přál by si jeden z nejzkušenějších domácích hráčů.

I on ve čtvrtek zaregistroval, že Opava se rozešla s koučem Ivanem Kopeckým. „Ta zpráva mě zastihla v šatně, těžko říct, jestli to bylo cíleně zrovna před derby. Možná je to psychologická hra, protože nový trenér je vždy impulzem pro tým. Víme, že soupeře bude proti nám koučovat hlavně Alois Grussmann, ale my se soustředíme na sebe, takže pro nás to neznamená nic. Pro oba celky je to stěžejní zápas, nejen pro Opavu,“ upozorňuje správně Janečka.

Jan Moravec se vrací do hry.
Jan Moravec: Penalta? Udělal jsem to blbě

Ten se domnívá, že Opavané v pozici posledního týmu tabulky přijedou k derby především zodpovědně bránit. „Nečekám, že by hned na první zápas měli překopat styl hry, kterým se prezentovali doposud. Pro nás je to boj o premiérové domácí vítězství a uděláme pro to vše. Tři body by nám výrazně pomohly,“ uznává karvinský bojovník, že pětibodový „polštář“ na poslední místo by už pro Karvinou byl mnohem pohodlnější než ten současný dvoubodový.

A jaký obrázek se podle Janečky na hřišti bude odehrávat? „Oba týmy budou pozorně bránit, to je jasné. Bude to extrémně těžké utkání. Je to derby a každý nechá na hřišti vše. Čekám boj, podle všeho se budeme muset připravit na to, že budeme hrát zase do plných, což může být problém, protože za ty tři roky a půl, co jsem v Karviné, máme s hrou do organizované obrany problémy. Jsme spíš brejkové mužstvo a více nám vyhovuje, když hru tvoří soupeř,“ vypozoroval Janečka.

Vzájemný zápas čeká v neděli Karvinou a Opavu, na snímku vlevo karvinský Martin Bukata, vpravo opavský Petr Zapalač.
Slezské derby je tu: Karviná vs. Opava!

Jeho slova podporují i poslední výsledky Karviné, které se daří víc venku než doma, kde musí sama tvořit a dobývat. „Proti týmům jako jsou Opava, Bohemka, Teplice, proti těm se nám hraje špatně. Budeme to ale muset zlomit, pokud chceme vyhrát, a to chceme, protože v nové sezoně jsme doma ještě nevyhráli,“ dodává Marek Janečka.

Obraně Karviné se aktuálně daří. Tři zápasy v řadě nedostala gól, což Janečka vyzdvihuje. „Neustále říkám, že my si v lize musíme vážit každého bodu, a pokud žádný gól nedostaneme, tak minimálně bod ze zápasu získáme. Čistá konta jsou výsledkem dobré práce celého týmu při bránění, my ale víme, kde nás tlačí bota. Potřebovali bychom se zlepšit v ofenzivě. Snad to proti Opavě prolomíme,“ přeje si oblíbenec karvinských fanoušků.

Jedním z mladíků, kteří dostali šanci v poháru, byl Ukrajinec Ivan Želizko.
Fiasko v domácím poháru! Karviná doma vypadla se Žižkovem
Volejbalistky Karviné jsou připraveny na novou sezonu.
Volejbalistky Karviné rozjíždějí nový soutěžní ročník