Jasný plán nastínil Mikloško před časem v rozhovoru pro Deník. „Přivádět hráče je vždy riziko. Baník je velký klub a stejně jako ve Spartě, nebo ve Slavii se tu neuchytí každý. Proto je důležité je umět vyskautovat a zjistit si o nich co nejvíc,“ pronesl, ale zároveň zmínil, že zprovoznit takovou část klubu není levná záležitost.

Nemalé náklady stojí cestování, hotely a další složky. „Půjdeme cestou dvou tří lidí na plný úvazek jako skauty, zbytek se budeme snažit využívat našich trenérů, nebo asistentů, kteří jsou s tím seznámeni. Sami se i nabídli. Věřím, že se nám to podaří na naše poměry dát dohromady, aby to bylo funkční,“ říkal Luděk Mikloško.

Již v té době měl na stole nabídku Tanas Papadopulos, který by ji měl přijmout. Zároveň dalšími členy skautingového oddělení by mohli být Alois Grussmann a Ivo Staš. „Bavíme se a myslím si, že to dopadne dobře, aby se tento tým podařilo dát dohromady,“ mluvil pozitivně také před nedávnem sportovní šéf Baníku.

Luděk Mikloško, sportovní ředitel fotbalového Baníku OstravaLuděk Mikloško, šéf sportovního úseku Baníku Ostrava.Zdroj: FC Baník Ostrava

Podle bývalého hráčského agenta však neměla většina týmů v klubu dostatek hráčů. „Neustále se bavíme, co by se mohlo udělat, zlepšit, jakým způsobem. Další věcí bude, co bude možné, a co se povede,“ uvědomoval si Mikloško.

Jako pozitivní vidí přístup Mikloška bývalý útočník, kouč a manažer Baníku Verner Lička, který se s někdejším brankářem zná od poloviny 70. let. „Má výhodu, že byl přijatý a je velmi dobře vnímán celou Ostravou. Klub má výborný vztah s fanoušky, ale je otázkou, zda jim dostatečně vysvětluje, co chce dělat. Také musí počítat s tím, že velká jsou i očekávání a nároky,“ poznamenal.

„Baníku se v minulých letech povedlo jen nízké procento příchodů hráčů. Málokdo splnil úlohu posily, to by měl klub změnit. Třeba to pomůže. Důležité ale bude, aby triumvirát majitel, trenér a sportovní ředitel platil dlouho a fungoval. Pak má klub šanci se dostat do absolutní špičky českého fotbalu,“ pokračoval Lička.

Předpoklady pro úspěch podle něj Mikloško má. „Je přímočarý, umí jednat s lidmi a i být upřímný. A myslím, že má i jasnou představu, co chce dělat, jak by měl klub od žáčků přes výchovu mládeže až po áčko fungovat. Ale může jít o proces, který bude trvat třeba deset let. Nebo i déle,“ upozornil Verner Lička.

Fotbalisté Baníku i jejich fanoušci prožili těžký rok. Měli ale i důvody k radosti.
Vánoční speciál Baníku: v akci šéf, hráči, hráčky i talent. Líbí se? Hlasujte!

Tématem je i budoucnost veteránů – osmatřicetiletého obránce Jiřího Fleišmana a ještě o dva roky staršího gólmana Jana Laštůvky. „Oba jsou fantastičtí kluci, mají neskutečný přístup, kterým jdou příkladem všem mladým, a ti se od nich mají co učit,“ ocenil Mikloško, přičemž řeč s oběma má mít na startu přípravy.

„Honzovi chci prodloužit smlouvu, ať bude jednička, dvojka, nebo trojka. Chci, aby v kabině zůstal. Má tam silné slovo a obrovské zkušenosti. Brankářům může radit, pomoci, a to i Víťovi Baránkovi s tréninkem,“ vysvětlil svou představu Mikloško.

„Nevím, jestli Jirka bude chtít u fotbalu zůstat, nebo ne. Mým cílem a jednou z priorit je dostat výhledově B-tým do druhé ligy. K tomu je potřeba ho mít silný a s lídrem, který mladým řekne, co a jak,“ nastínil svůj pohled na levého zadáka a jednu z opor.

Vyjde to?