Exkurze do místních zvyklostí je zprvu zajímavá. Večer před víkendem. Jako byste opravdu šli na fotbal. Kolem fotbalového stánku Umm Salal postává ochranka, z útrob se line hudba.

Matyáš Kozák.
Roste Spartě nový šutér? Kozáka motivuje kamarád Hložek

Akorát je divné, že místo na zaparkování v areálu Grand Hamad Stadium si může každý vybrat dle libosti. U stánku s klubovými proprietami nenajdete živáčka. Netvoří se žádné fronty na lístky. Mimochodem, jeden pořídíte za 10 katarských riálů (cca 65 korun).

Dovnitř se musí projít přes bezpečnostní rám (ostatně jako skoro všude v Kataru).

Dobrá reprezentace

Voda? Zákaz! Dojem, že kvůli osvěžení v pětatřicetistupňovém parnu nebude s lahvičkou problém, byl mylný.

S mým průvodcem Martinem Jarošem, který v Kataru žije sedm let, jsme přišli brzy. Hlediště pro deset tisíc diváků je prázdné, hráči se teprve rozcvičují. „Ještě nikdy jsem tu na lize nebyl. Ale pár zápasů reprezentace jsem viděl,“ říká chlapík, který v pohádkově bohaté zemi působí na postu ředitele marketingu telefonního operátora.

„Katařani sice na domácí zápasy prakticky nechodí, ale fotbal milují. Reprezentační mužstvo má úroveň,“ upozorňuje Jaroš na to, že místní tým letos poprvé vyhrál mistrovství Asie. V sousedních Spojených arabských emirátech ve finále překvapivě porazil Japonsko 3:1 a ve všech sedmi zápasech ne-našel přemožitele.

SFC Opava-FC Slovan Liberec 1:1
Červená karta i dusno. Podívejte se na 10 událostí první třetiny FORTUNA:LIGY

Ale zpět k lize. Na zápas Umm Salal – Al Wakra přišly odhadem dvě stovky diváků. Už se setmělo, ale dusno nepomíjí. Fotbalisté dostávají několikrát prostor na občerstvení. Hra má vysoké tempo a domácí se brzy po pěkné střele ze střední vzdálenosti ujímají vedení.

Ohlas v ochozech není kdovíjaký, větší podporu mají hosté. Jejich příznivci, skládající se z rodilých Katařanů oděných do tradičního bílého oděvu, vytvořili „kotel“ o pár lidech a hlasitě oceňují každou akci Al Wakra. A po přestávce se dočkali vyrovnání. Mohlo být ještě veseleji, díky videu.

Zájem mají i ženy

Ano, v Kataru už je také video. Rozhodčí zkoumal zákrok domácí obrany a přiklonil se k penaltě. Leč střelec selhal… „O fotbal se tady zajímá čím dál víc lidí. Mají velké znalosti o španělských nebo anglických soutěžích a jejich hvězdách, a to třeba i ženy,“ vypráví Martin Jaroš s tím, že sázka na sport je zájmem vlády. Lidé v Kataru totiž nežijí zrovna zdravým způsobem  a trpí nemocemi, víc než je světový průměr.

„Pomoci má pořádání globálních šampionátů jako nyní ten atletický. Trochu problém je ale v tom, že se tady na sport moc nechodí  a ani se nepěstuje. Jedním z důvodů je horké klima. Za tři roky ale Katar určitě výborně zvládne fotbalové mistrovství světa a po úspěchu na asijském mistrovství bude hrát důstojnou roli. Předvádí dobrý fotbal.“

Cristiano Ronaldo slaví gól proti Maroku.
Nejkrásnější góly světa? Uchvátil Neymar, Ronaldo i bývalý slávista

Vraťme se na stadion. Voda šla koupit (sláva), na pivo či panáka zapomeňte… V zemi, kde náboženství zakazuje konzumaci alkoholu, platí pro fanoušky stejné pravidlo.

A zápas? Domácí slaví první výhru v sezoně. Soutěži ovšem vládne nejznámější katarský klub Al Sadd, který se na domácí půdě letos zúčastní mistrovství světa klubů. Vede jej hvězdný španělský fotbalista Xavi.

„Když se někoho zeptáte na Al Sadd, většina lidí odpoví, že jej nesnáší. Mají totiž pověst protežovaného vládního klubu,“ podotýká Martin Jaroš, když opět bez jakékoli tlačenice či zácpy opouštíme parkoviště.