Bodovala i Slavia, jejíž jízda Pohárem UEFA (dnešní Evropskou ligou) skončila po boji v osmifinále. Výborný výsledek: zvláště, vezmeme-li v úvahu, že jej sešívaní dokázali vyrovnat až letos.

„Slušný ročník. K postupu mezi elitní osmičku nám navíc chyběla pouze jediná branka,“ vzpomíná někdejší bek Pražanů Lukáš Došek.

Srbská paměť

Druhá nejprestižnější klubová soutěž starého kontinentu se tehdy hrála odlišně. Nelosovaly se skupiny, účastníci se od začátku do konce prokousávali „pavoukem“.

Obránce Tomáš Kalas na tréninku české fotbalové reprezentace během soustředění v rakouských lázních Laa an der Thaya
Tomáš Kalas se těší do Wembley: Zápas s Anglií? Nic většího není

Jeho los ke slávistům nebyl úplně milosrdný. Po prvním kole, v němž vyřadili belgický Excelsior Mouscron (který o sedm let později zkrachoval a dnes už neexistuje), jim přihrál srbský Partizan Bělehrad.

„Ten měl doma mohutný start, rychle jsme prohrávali. Vyřadili jsme ho u nás po prodloužení. Zamrzelo, že jsme v 90. minutě dostali náhodný gól, který nás do něj poslal,“ říká Došek.

Mimochodem: s impulzivním trenérem Partizanu Ljubišou Tumbakovičem, kterého později nahradil Němec Lothar Matthäus, se karlovarský rodák potkal ještě jednou. Při angažmá v Trnavě.

„Byl tam s týmem na soustředění. Když mě uviděl, pronesl: Slavia Praha, 5:1. To ti nikdy nezapomenu,“ směje se. „Já na něj jenom koukal. Zvlášť, když se otočil a začal to vykládat i hráčům.“

Jindřich Trpišovský.
Nejlepší obrana je útok! Slavii zdobí hlavně silná ofenziva

Ale zpět k tažení Vršovických. Když se vypořádali s Bělehradem (který táhl mimo jiné nigerijský reprezentant Taribo West) a následně i se Soluní, začali se připravovat na osmifinálové peklo: Besiktas Istanbul.

Řím nevyšel

Právem. Turečtí příznivci vytvořili památnou atmosféru už na Strahově. „Horkokrevná parta. Na hotelu u nich nám vyprávěli: jestli fandíte Besiktasi, nechoďte do čtvrti, kde hraje Galatasaray,“ popisuje Došek.

Samotného ho nicméně zajímalo dění na hřišti, ne na tribunách. Doma slávisté zvítězili 1:0, v odvetě padli 2:4. „Stačilo proměnit jednu příležitost navíc, brácha nebo Štěpán Vachoušek je měli. Škoda porážky, mohli jsme jít na slavné římské Lazio,“ mrzí ho.

I tak šlo o nejlepší „evropský“ výsledek sešívaných v novém miléniu. Tedy až do letošního roku, kdy v prvním kole play-off Evropské ligy skolili Genk. Nyní vyzvou pětinásobného vítěze soutěže: španělskou Sevillu.

„Nebudu doufat, že překvapí, budu věřit, že postoupí. Soupeř má velkou sílu, ale i Olomouc s ním na začátku sezony hrála dva kvalitní zápasy. Když se zvládne první utkání venku, naděje rozhodně bude,“ tvrdí Došek.

Pozor: je třeba zvládnout dva duely, tedy i ten v Edenu. „Doma je Slavia vždycky silná. I my byli, jen jsme nedokázali dobýt Istanbul,“ dodává.

Věřme, že se současné sešívané generaci povede lépe.

Dominik Janošek ze Slovácka (vlevo) a Tomáš Souček ze Slavie.
Demolice. Slavia zničila Slovácko a uhájila pozici lídra