Hosté zaslouženě vedli, domácí ze správně nařízené penalty srovnali, ale nakonec se hosté přece jen dočkali vítězného gólu. Poslední půlhodina se však zmítala v emocích, které svými nepřesnými verdikty rozsévanými na obě strany, rozdmýchal arbitr Petr Mikel.

Domácí od něj inkasovali čtyři žluté a navrch červenou kartu pro Vránu za zákrok uprostřed hřiště. „Nepřišlo mi, že by to byl od Vrány faul nebo zdržování hry. Spíš se snažil uskočit, aby se konfliktu vyhnul. Rozhodčí to ale posoudil takhle, takže jsme dohrávali v oslabení. To proti prvoligovému soupeři je vždycky znát," konstatoval po utkání trenér Karviné Pavel Malura.

Jeho tým srovnal v 68. minutě z penalty za Gregušovo držení V. Cverny. „Myslím, že jsme vedli zaslouženě, ale pak přišla sporná penaltová situace, která nás trochu rozhodila. Kluky ale pochválím, po vyrovnání se zvedli a dali vítězný gól. Vůbec jsme nečekali na penalty, ani jsme je netrénovali. Zápas jsme brali opravdu vážně, dokonce jsme před ním odjeli normálně na předzápasové soustředění," poznamenal kouč Baníku Radek Látal.

Toho na konci utkání vykázal chybující arbitr Mikel na tribunu. Co se mu nelíbilo? „Nevím, já jsem normálně koučoval své mužstvo," vyjádřil se k tomu Látal po zápase.

Ačkoliv první půle byla spíše opatrná, ba co víc nudná, po přestávce nabral zápas úplně jiný směr. Obě mužstva nastartoval krásný gól Greguše, ale jakmile domácí srovnali, vycítili velkou šanci na skalp prvoligového soupeře. Hráči Karviné maximálně bojovali, rvali se o úspěšný výsledek. Strkanice a tvrdší zákroky nebyly výjimkou.

„Ale to k tomu patří. Bylo to vyhecované derby, na které se čekalo osm nebo devět let. Oba týmy chtěly vyhrát, takže emoce plály," nehledal v tom nic divného ostravský záložník Milosavljev, který na Bazaly přišel právě z Karviné.

„Já jsem hráče na emočně vypjaté utkání chystal. Nepřekvapilo mě to. Oba celky chtěly vyhrát," doplnil Látal.

Speciální náboj mělo utkání i pro karvinského kouče Maluru, v minulém ročníku ještě trenéra Baníku. „Ale že bych chtěl zvítězit o to víc, to ne. Chci vyhrát vždy stejně. Víc už to nejde," rozloučil se Pavel Malura.

Baník si ve třetím kole Poháru České pošty zahraje s vítězem duelu Hlučín – Třinec, který je na programu až 5. září.

MFK OKD Karviná – Baník Ostrava 1:2 (0:0)

Branky: 68. z pen. Vladavič – 56. Greguš, 84. Vrťo. Rozhodčí: Mikel – Duda, Vojkovský, žluté karty: Mikula, Vrána, Vaněk, Hrtánek – Milosavljev, Greguš, Vrťo, červená karta: 75. Vrána (K.), diváci: 3202.

Karviná: Rakovan – O. Cverna (68. Gonda), Mikula, V. Cverna, Knötig – Hrtánek, Vaněk – Ciku, Fischer (77. Besta), Vladavič – Presl (34. Vrána). Trenér: Pavel Malura.

Baník: Bárta – Zawada, Frydrych (78. Lukeš), Kaprálik, Mach – Droppa, Vašenda (46. Fantiš) – Milosavljev (58. Kukec), Greguš, Vrťo – Onuchukwu. Trenér: Radoslav Látal.