Sice nejsou první, ale jsou v závěsu za vedoucí dvojicí Dobratice – Stonava. „To jsme, ale z posledního měsíce jsem byl tak otrávený, že jsem se pak asi týden nemohl na fotbal dívat ani v televizi,“ přiznal trenér mužstva z Havířova Zdeněk Menoušek, jenž vyjádřil na startu sezony přání, aby jeho tým po podzimu tabulku vedl.

„Což jsme samozřejmě mohli, ale pokazili jsme si to sami. V posledních čtyřech zápasech jsme opravdu nehráli to, co jsme měli, nebyla tam ta lehkost, s jakou jsme se dostávali do šancí. Škoda. Přičítám to i špatným terénům. Sami jsme byli bez tréninkových ploch a herně z kombinace poněkud vypadli,“ připustil Menoušek.

Navíc mu kvůli zdravotním problémům zmizeli ze základní sestavy dva stabilní členové, a sice Neuman a Javorek, ale na to se Menoušek nechtěl vymlouvat. „Kádr máme slušný, měli jsme si s tím poradit,“ uvažoval.

Na druhou stranu, pořád se první příčka dala uhrát. To by ale závěrečná dohrávka podzimu v Dobraticích nesměla dopadnout výhrou soupeře. „Kdybychom tam vyhráli, tak první jsme. Ale bohužel. Jenže tam jsme aspoň hráli fotbal. To doma s Jablunkovem jsme vůbec nebojovali. Že nám nešla kombinace, to se klukům nedivím, na tom bahně se hrát fakt nedalo. Ale že jsme nebojovali jako třeba Jablunkov, který do toho dal absolutně vše, to mi vadilo,“ podotkl trenér Datyní.

Jinak ale mohl za podzimní část I.A třídy jen chválit. „Ale jo, nakonec musí pozitiva převážit. Pokračovali jsme ve výkonech z jara, kdy se nám dařilo většinu soupeřů přehrát a na podzim jsme snad s jedinou výjimkou přehráli úplně všechny,“ vybavoval si Menoušek herní dominanci svého týmu.

Havířované mají vždy v držení míče výrazně navrch, pokud soupeře neporazí, je to většinou slabší koncovkou nebo jen smůlou. „S Vendryní jsme asi čtyřikrát nastřelili brankovou konstrukci. Někdy chybí důraz, ale jinak máme opravdu herně navrch. Potřebovali bychom do útoku někoho, jako je Zoller ze Stonavy, který ví, jak se v koncovce zachovat. To bychom pak asi neměli konkurenci,“ zasmál se Menoušek.

Mimochodem, jeho tým skvěle zvládl obě okresní derby. Právě Stonavu vyprášil 6:1, Albrechtice pokořil 4:1 u nich. „Derby se nám povedla, to je pravda. Ale co z toho, když pak prohrajeme s Jablunkovem,“ pokrčil Menoušek rameny.

Pořád je však před týmem celé jaro, kdy se první pozice dá uhrát. „Samozřejmě, o herní stránku se nebojím. Pokud se nám povede začátek jako teď na podzim, můžeme se držet v popředí dál. Na jaře už ale přichází do hry i jiné vlivy, a z toho už obavy mám,“ podotkl tajemně Menoušek, ale kdo se ve fotbale nějakou dobu pohybuje, tak ví přesně, o čem mluví.

A co v Datyních? Budou atakovat postup do krajského přeboru, který se v historii klubu nikdy nehrál? „Pokusíme se, ale nic lámat přes koleno jako někteří naši soupeři určitě nebudeme. Vyšší soutěž bychom si ale zahrát chtěli, technicky a fotbalově na to kluci mají. Otázka je, zdali se povede přes zimu udržet kádr. To je nyní náš hlavní cíl,“ uzavřel sympatický datyňský trenér. 

DOLNÍ DATYNĚ

Umístění: 3. místo

Bilance: 7-2-4

Skóre: 32:14

Body: 23 

Nejlepší zápas: doma se Stonavou (6:1)

Trenér Menoušek: To bylo utkání, kdy se nám dařilo úplně všechno. Už poločas byl 5:0, proměňovali jsme šance a pořád se do nich dostávali. Kombinačně si kluci vyhoví v každém zápase, šlo jen o tu koncovku. Měli jsme radost, protože jsme Stonavu tehdy sesadili z prvního místa tabulky.

Nejhorší zápas: doma s Jablunkovem (1:2)

Trenér Menoušek: Tento zápas mě naštval. V Dobraticích jsem byl sice taky naštvaný, protože jsme dostali hloupé góly a pak marně doháněli, ale proti Jablunkovu to bylo navrch i s herní mizérií. Celou dobu jsme se marně pokoušeli něco vymyslet, ale hlavně nám scházel důraz a nebojovali jsme. To byla hlavní příčina porážky.