Havířovanky v dosavadním průběhu soutěže ještě neztratily ani bod, nasbíraly šest čistých kont a svou roli potvrdily beze zbytku i v Těšíně. Utkání se stalo jejich jednoznačnou záležitostí. Domácí tým obdržel dvě laciné branky, jinak by asi uhrál přijatelnější výsledek. „Soupeř většinou hraje kombinačně, dneska jsme ho ale přehráli," poznamenal po zápase trenér ČSAD Radomír Zábranský, který svůj tým učí fotbalovou modernu, alespoň v ženském podání.

Hráčky rychle kombinují, snaží se rotovat a hrají přes křídla s množstvím centrů. Do akcí se rychle zapojují už obránkyně a silná je středová řada, která míč zadarmo nedá a soupeře i rychle odzbrojuje a vzorně se vrací, když si to situace žádá.

„My jsme dnes rychle zjistili, že středem hřiště to nepůjde, tam to těšínská děvčata dobře zahušťovala, takže jsme se znovu přiklonili k tomu, co hrajeme rádi. Učíme holky rychle získat balon, okamžitě vykombinovávat a rozhazovat na běhavá křídla. Některé prvky z tréninku se nám daří převést i do zápasu. Samozřejmě, že ne všechno vždy vyjde, je to fotbal a hlavní je, že se holky snaží, ale spousta věcí se nám skutečně daří," pochvaloval si Zábranský.

Kapitánky v akci. Domácí Kristýna Dordová (vlevo) a hostující Kateřina Porembská.

Jeho tým mohl přidat i více gólů. Ve druhé půli domácí hráčky jen párkrát vystrčily nos z vlastní poloviny. „Ten nezvládnutý první poločas rozhodl. Bohužel jsme Havířovu asi na tři góly samy namazaly, buď vinou špatných odkopů, nebo nepřesné rozehrávky. Za stavu 0:3 už bylo po zápase. Ještě jsme se chtěly pokusit o nějakou korekci, ale Havířov má opravdu velkou kvalitu. Už to nešlo," uznala trenérka českotěšínských fotbalistek Sylva Bajtková.

Ta od začátku podzimu sympaticky zařazuje do sestavy mladičké hráčky, věkem ještě teenagerky, aby si osahaly úroveň ženské soutěže. „Ale jo, ať tam jsou. Aspoň poznají, o čem to je. Pro naše mladé je přínosné zahrát si proti zkušeným třicetiletým už vyzrálým fotbalistkám. I dneska si zahrálo pár mladých holek. Jestli prohráváte už o tři nebo čtyři góly, tak je pak jedno, jestli to skončí o pět nebo o osm. Mladé potřebují sbírat zkušenosti," vysvětlovala Bajtková.

Těšíňanky (ve žlutém) doma podle očekávání nestačily na suverénní Havířov.

S týmem pracuje průběžně na fotbalovosti a kombinaci. „Chceme hrát, pomoct si ze složitých situací fotbalově. Chci, aby holky jen nekopaly do balonu, ale aby u toho přemýšlely. Jistě, někdy se to nepovede, nebo vás kvalitní soupeř, jako třeba Havířov, přinutí k odkopům, ale většinou se nám to daří. Naše postavení v tabulce moc nepřeceňujeme, protože dobře víme, že jsme hrály spíš se spodkem tabulky a tam byla povinnost vyhrát. Počínaje Havířovem nám začíná opačná série a teprve po podzimu si vyhodnotíme, jestli jsme se dokázaly herně někam posunout," mínila po zápase.

Havířovanky mají podobný cíl a jako bonus si vyhlásily cestu za postupem. „Taky v tréninku pracujeme na fotbalových věcech. Máme v kádru hráčky, které jsou dobré kombinačně i ty, které umí vystřelit. A pár, které umí obojí," vtipkuje Zábranský. „Ale vážně, holky poctivě makají, nacvičujeme třeba i standardky. Většina našich zápasů vypadala letos podobně jako ten s Těšínem. Balon držely naše holky a soupeř nás moc neohrozil. Udrželi jsme čisté konto a já jsem spokojen. A co se týká postupu, tak jsme na dobré cestě, ale podzim ještě neskončil. Už se ale těším na zimu, tu mám rád. Bude to kvalitní příprava na jaro, kdy jednoznačně chceme první místo. Vždyť já ho ještě nezískal," rozloučil se dobře naladěný trenér Havířova.

IRP Český Těšín – ČSAD Havířov 0:5 (0:3)

Branky: 23. Antalíková, 34. Volfová, 41. Porembská, 49. Dlouhá, 59. R. Vítková. Rozhodčí: Karch – Mendrok, Bolek. Bez ŽK. Diváci: 30.

Č. Těšín: Sikorová – Farská (78. Barbořáková), A. Špalková, Skočková, V. Špalková – M. Vítková, Dordová – Nováková (64. Tyrliková), Pawlasová (46. S. Žigová), Hejtmánková – Kohutková. Trenérka: Sylva Bajtková.

Havířov: Kosňovská – Dlouhá, Motlochová, Porembská, Krokoszová – R. Vítková, Maláčová, Antalíková, Fukalová – Volfová, Holáňová (73. Želonková). Trenér: Radomír Zábranský.

Celý článek v tištěném vydání Deníku