V Městských sadech se dá čekat zajímavý fotbal. V Opavě se představí sousedé nejen zeměpisní, ale i tabulkoví. Domácí SFC ztrácí na svého soka jediný bod a navíc se dá očekávat i bitva nejlepších kanonýrů druhé ligy. Hostující Lubomír Urgela se trefil jedenáctkrát, opavský Nemanja Kuzmanovič má jen o gól méně.

„Hrajeme doma, budeme chtít navázat na naše předešlé výsledky. Karviná má kvalitní tým, který během jarní části pozměnil složení obrany a jeho výkonnost jde nahoru. V posledních třech zápasech neprohrál," poznamenal opavský trenér Jan Baránek.

Což je sice pravda, ale pokud by měli Karvinští podat podobně „kvalitní" výkon jako v derby proti Frýdku, nemusejí do Opavy ani jezdit. „Na to jsem nepotřeboval ani video, abych hráčům sdělil, kde dělali chyby. Byl to opravdu špatný výkon a hned jsme věděli, že pokud budeme chtít proti nastartované Opavě něco uhrát, musíme se o sto procent zlepšit," varuje trenér Karviné Jozef Weber, jehož tým drží před opavským duelem zajímavý primát, a tím je plný počet bodů z krajských derby zápasů. Karvinští dokázali dvakrát přehrát Frýdek-Místek, stejně tak Třinec a doma zapsali i výhru nad Opavou. Pokud si chtějí uchovat stoprocentní bilanci z těchto zápasů, čeká je teď nejtěžší zkouška.

„Musím říct, že mě Opava mile překvapila svými jarními výkony. Ne, že bych u ní čekal nějaké problémy se záchranou, ale na jaře se z toho hodně rychle dostali a v tabulce už jsou u nás. I vzhledem k tomu, že oba týmy nemusí svazovat pocit zodpovědnosti za postavení v tabulce, očekávám velmi kvalitní zápas," poznamenal Weber.

Jeho velký kamarád na opavské lavičce Jan Baránek se přidává. „Také čekám nadstandardní zápas, v takovém si nikdo nedovolí nic vypustit," míní. Oba týmy mají relativní klid v tabulce, hráči mohou hrát uvolněně. Na derby utkání se každý nabudí.

„Přesně tak. Bude to derby se vším všudy, velice dobře se znají oba trenéři, někteří naši kluci za Karvinou taky hráli. Aspoň bude mít zápas náboj a šťávu," říká opavský útočník Tomáš Mrázek a dodává: „Musíme dát rychlý gól, který nás uklidní a hlavně předvést bojovný fotbal, který nás v předchozích kolech zdobil."

Sestava Opavských nebude kompletní. Tomáše Jursu, odchovance karvinské kopané, nepustí do hry zranění a Františka Metelku zase žluté karty. „Jursova kreativita nám chybí, ale je třeba se s jeho absencí vyrovnat, stejně tak s nepřítomností Metelky. Pokud se vyvarujeme zbytečných chyb a pohlídáme si standardky, můžeme být úspěšní," uzavřel trenér SFC.

To samé platí i z opačné strany. „V posledním kole jsme měli se standardkami Frýdku značné problémy. Směrem k aktuálně ve větší pohodě hrající Opavě je to varování. Pozor si musíme dát na Kuzmanoviče, který se skvěle rozstřílel, i na ty standardky. Víme o kvalitách Mikuly, Dvorníka, na druhé straně se můžeme prosadit z nějakého trestňáku či rohu i my. Sestava nedozná oproti našemu poslednímu utkání výraznějších změn," slíbil karvinský Weber a ocenil fakt, že Opavané posunuli začátek sobotního duelu už na 16. hodinu. „Je tam šlágr mezi Spartou a Plzní, do toho hokej, to vše by mohlo nějaké fanoušky odradit od návštěvy. Takhle mohou stihnout všechno a to jistě kulise utkání prospěje," míní závěrem Weber.