Třebíč po změně stran přidala na důrazu, dočkala se vyrovnání, ale domácí byli nadále aktivnější a o jejich výhře nakonec rozhodl krásnou individuální akcí Jan Urban. Paradoxem je, že chvíli předtím jej domácí trenér Pavel Poledník z lavičky doslova seřval, aby se věnoval hře a ne diskuzím s rozhodčím.

Urban reagoval skvěle. Vzal si míč, naznačil střelu, obešel dva protihráče a nekompromisně zavěsil „pod víko."

Orlová (v bílém) doma porazila Třebíč.

„My víme, že to v něm je. Já bych dokonce řekl, že Urbi u nás v Orlové ožil, i když se nemohu zbavit dojmu, že v předchozích letech svůj talent částečně promrhal. Určitě by se neztratil ani ve druhé lize. Pro nás je to velice podstatný hráč a jsem rád, že se trefil coby útočník, byť zrovna dneska hrál na postu ofenzivního halva. Ale je fajn, že dal gól. Vždyť naši nejlepší střelci jsou krajní záložník a stoper (Tomáš a Kaizar – pozn. aut.)," zasmál se po zápase Poledník.

K největším šancím jeho týmu patřily v prvním dějství průnik Sporysze, bomba Kopla a Urbanova tutovka, kterou mu zneškodnil výborný gólman Matiášek.

Třebíč se do koncovky zase tolik nedostávala, ale ve 36. minutě Chlup málem využil zaváhání brankáře Szarowského. To byl také jediný moment, kdy opora orlovských zadních řad zaváhala. Jinak Szarowski znovu hýřil jistotou.

Orlová (v bílém) doma porazila Třebíč.

Hosté se vlastně za celý zápas k ničemu podstatnému nedostali, což ale trenéra Libor Zelníčka zase tolik nepřekvapilo. „Orlová byla lepší. Ona byla lepší už na podzim u nás, kde sice prohrála, ale to je právě to. Někdy ve fotbale účel světí prostředky a my jsme na podzim měli víc štěstí než rozumu. Jsme furt ta stejná Třebíč, akorát zápasy, které jsme předtím 1:0 vyhrávali, teď 0:1 prohráváme nebo remizujeme. Jinak v tom žádný rozdíl není. Pořád hrajeme antifotbal," mávl rukou svérázný Zelníček, jehož tým se celou dobu řadí do TOP 5 soutěže.

Orlovští po změně stran pokračovali ve snaze přidat gólovou pojistku, blízko k ní měl Klimas, ale místo toho přišlo srovnání z hlavy kapitána Komínka, který se parádně zavěsil do vzduchu po rohovém kopu – 1:1.

Slávisté nic nevzdávali a nakonec rozhodli již zmiňovaným gólem Urbana. To potěšilo trenéra Pavla Poledníka. „Je to hodně důležité vítězství. Musím klukům poděkovat za velkou vůli a odhodlání. Není nás totiž aktuálně mnoho, lepíme sestavu i mladými kluky z béčka. Proto všichni zaslouží pochvalu, jak se s tím porvali," oddechl si Poledník, který s předstihem splnil základní cíl udržet Orlovou ve třetí nejvyšší soutěži i pro příští ročník.

Orlová (v bílém) doma porazila Třebíč.

„Na jaře jsme se hodně zvedli herně i výsledkově. Nepovedl se nám jediný zápas v Prostějově, kde jsme si vybrali slabší chvilku, dostali tři zbytečné branky, ale je pořád lepší, že jsme je dostali v jednom zápase než ve třech," rekapituloval pomalu končící jaro Pavel Poledník, ve kterém to v 72. minutě asi pořádně hrklo, protože míč spadl v souboji s Dobrovolným na ruku domácího Kaizara. V Hlučíně totiž jeho svěřenci inkasovali z penalt rovnou třikrát, z toho dvakrát právě za hraní rukou.

„Tohle pravidlo je hodně diskutabilní a asi i zůstane. Změnit by se to mohlo jen v případě jednoznačnosti výkladu. Zahrání rukou rovná se penalta. To by se pak ale odpískalo za zápas tak pět penalt v průměru," pousmál se Poledník, sám někdejší ligový arbitr. „Já osobně jsem tyhle ruce nikdy nepískal, pokud to nebyla opravdu vyloženě úmyslná ruka se snahou zabránit míči v cestě do sítě," zakončil Poledník.

Slavia Orlová – HFK Třebíč 2:1 (1:0)

Branky: 17. z pen. Skoupý, 68. Urban – 64. Komínek. Rozhodčí: Trávníček – Kubica, Z. Kneisl. ŽK: Skoupý, Urban (oba O). Diváci: 75.

Orlová: Szarowski – Vlk, Skoupý, Kaizar, Janso – Sporysz, Vybíral, Klimas (82. Danel), Urban, Tomáš – Kopel (88. Kroček). Trenéři: P. Poledník a J. Jadrný.