Svěřenci trenéra Zdeňka Menouška vedou o osm bodů před druhým Brušperkem, na jehož půdě o víkendu hrají. „Pokud neprohrajeme, bude to blízko,“ uvědomuje si trenér Menoušek.

Pro Havířovany bylo podstatné, že partu kolem exligisty Tomašáka udrželi v zimní přestávce pohromadě. „Přišel výborný stoper Dostál z Karviné, bývalý hráč Havířova, a na souhře obrany je to vidět,“ pochvaluje si Menoušek.

Dolní Datyně vedou tabulku I.A třídy.Zdroj: Tomáš Januszek

Datyně mají druhou nejlepší defenzivu celé soutěže. A nejlepší útok. V ofenzivě byly silné vždy, takže v tomto směru ze své přednosti nic neslevily. „Směrem dopředu to jde, musím to zaklepat. Přišel k nám útočník Marek, začalo se dařit Kodenkovi, oživili jsme i Baláže. Najednou máme pět útočníků a všem to střílí,“ směje se Menoušek.

Další významný krok udělali jeho svěřenci v posledním kole, kdy doma zdolali Dobratice 4:2. Ty po podzimu vedly tabulku, čímž trochu zkazily radost trenéru Menouškovi, který si ke svým kulatinám přál podzimní vítězství. Pokud by mu ale hráči dali opožděný dárek v podobě prvenství po skončení soutěže, tak by se asi nezlobil.

Děti soutěžily ve štafetovém poháru.
Okresní štafetový pohár se povedl

„To rozhodně ne. Dobratice tady předvedly velmi dobrý výkon, ukázaly, že jsou fotbalově silné, ale kluci si s tím poradili. Po nevydařeném a vlažném výkonu v Sedlištích, kdy jsem snad po půl roce musel v kabině zvednout hlas, šli kluci zase do sebe a s Dobraticemi předvedli poločas, po kterém jsem na mužstvo byl neskutečně pyšný,“ přiznal trenér Menoušek.

O postupu se nebaví

Teď před jeho týmem stojí další výzva. Posílený Brušperk s Lisickým, Cigánkem či trenérem Hančínem, který se netají postupovými ambicemi. „Ondra Hančín nás jezdí sledovat každý zápas,“ směje se Menoušek. „Soupeř má opravdu kvalitu, bude to zajímavé utkání. Na druhou stranu dokáže dostat i pětku v Bystřici, takže má trochu kolísavé výsledky,“ připomněl nedávný výbuch Brušperku.

Ivo Kantor a jeho spoluhráči začali pod Luhovým výborně. Odpoutali se z posledního místa.
Těšín začal s Luhovým skvěle

To Datyně si v nedávném derby doslova smlsly na okresním rivalovi ze Stonavy, kde vyhrály 7:1! „Tam jsme soupeře úplně rozbili. Jsem zvědav, jak se budeme prezentovat v Brušperku, ale i kdyby se prohrálo, pořád to máme ve svých rukách,“ upozornil.

Sebevražda. Policie ČR. Ilustrační snímek.
Muž hrozil skokem z mostu

Datyně stojí na prahu velkého úspěchu, musí se ale oprostit od tlaku a neřešit, co by, kdyby. „Koncentrujeme se vždy na nejbližší zápas, to je jediná správná cesta. Klukům jsem zakázal se o postupu bavit, v kabině nevisí ani tabulka,“ přibližuje Zdeněk Menoušek.

Dolní Datyně vedou tabulku I.A třídy.Zdroj: Tomáš Januszek

Otázka pro klubové vedení pak je, jak by se s případným postupem naložilo. „Uvidíme, jak se k tomu klub postaví. Byla by tam asi o něco větší ekonomická zátěž a s účastí v přeboru spojené další povinnosti, ale to neřešíme. Necháváme to ještě v klidu, pořád ve hře zbývá dost bodů. Bereme to spíš tak, že každý sportovec chce být v daném oboru nejlepší, takže naším cílem je být první, soutěž vyhrát a pak se teprve uvidí, co dál,“ má jasno Menoušek.

Na druhou stranu, i kdyby měly Datyně v přeboru figurovat jen rok a pak se zase vrátit do A třídy, v klubové kronice by už měly navždy zapsáno - účastník nejvyšší krajské soutěže. Podobně jako svého času Dětmarovice v MSFL. Tak proč to nezkusit?

Fotbalistky znovu vyhrály a mohly začít slavit.
Havířovské fotbalistky vyhrály soutěž