Vyplývá to ze zjištění Deníku, informace potvrdilo i několik zdrojů. V kauze je obviněno sedmnáct osob. Vše se točí kolem vítkovického fotbalu a jeho činovníků ze spolku FC Vítkovice 1919.

K případu se pro Deník vyjádřil i poslední předseda spolku FC Vítkovice 1919 Marek Pohorelli.

Mládež

Jak již Deník informoval, šlo o zneužití dotací na mládežnický fotbal z let 2017 až 2019. Stíháno je i několik trenérů. Brali vysoké platy a odměny, z nichž část poté vraceli do fotbalové pokladny.

Ilustrační foto.
Obří skandál vítkovického fotbalu, vyšetřováno je téměř dvacet lidí!

Z těchto peněz byly hrazeny další fotbalové aktivity. Policisté zjišťují, zda finance neproudily i mimo fotbalové prostředí. Způsobů, jak neoficiálně zásobovat vítkovickou kasu, bylo několik.

Podle Marka Pohorelliho, který ve spolku FC Vítkovice 1919 působil do roku 2016 a poté v roce 2020, jde o kauzu, která by měla vyvolat diskuzi ohledně financování mládežnického fotbalu.

Podpora

„Byly peníze využity skutečně na podporu mládeže, nebo z nich skrytě profitovala i mužská kopaná a její představitelé? Je obecně systém dotací pro špičkové mládežnické kluby spravedlivý, nebo z něj profitují pouze velké kluby s tichým souhlasem poskytovatelů dotací – měst, navzdory tomu, že vychovávají stejný počet dětí?“ uvedl Pohorelli.

Fanoušci při zápasech Sparta Praha - Baník Ostrava.
OBRAZEM: Sparta v. Baník na Letné? Rivalita na hřišti i v hledišti, podívejte se

„Velmi nejednotnou a nespravedlivou dotační politiku jsem zažil v roce 2016, kdy jsem mládežnický fotbal opustil, abych po návratu v roce 2020 zjistil, že se nic nezměnilo. Největším paradoxem celé situace je fakt, že část obviněných jen změnila po rozpadu vítkovického fotbalu dres a je i nadále součástí celého dotačního systému v jiných klubech, jako MFK Vítkovice nebo FCB. Možná se teď město Ostrava začne více zajímat, kolik hráčů štědře dotované ligové kluby vychovaly,“ dodal předseda.

Vyjádření

Deník požádal o stanovisko i předsedu MFK Vítkovice Martina Hlocha, který zaslal následující vyjádření: „Celý ,obří skandál´, zneužití dotací pro mládež se týká výlučně klubu FC Vítkovice 1919 z. s., který čerpal dotace v letech 2018 až 2019. Představitelé klubu v té době byli Ing. Radim Hlavatý jako předseda (později nahrazen Ing. Markem Pohorellim) a Radovan Řehulka jako sekretář. Náš klub, AKADEMIE MFK VÍTKOVICE z. s., nemůže mít nic společného se zneužitím dotací pro mládež, jelikož v té době žádné dotace nepobíral. Pokud se pan Ing. Marek Pohorelli diví, že u nás působí někteří trenéři spojení s onou kauzou, tak by měl jako vzdělaný člověk vědět, že dotaci nedostali trenéři, ale klub. A to klub FC Vítkovice 1919 z. s., jehož byl od roku 2020 předsedou. Tady se nabízí otázka. Ví, nebo věděl pan předseda, že jeho klub takto zneužil dotace pro mládež?“

Miliony

Celková škoda se podle nepotvrzených informací pohybuje kolem deseti milionů korun. Policisté případ vyšetřovali několik měsíců, použili i odposlechy. Někteří z obviněných se přiznali a uhradili škodu, případně se k tomu chystají. Existuje možnost, že se státním zástupcem uzavřou dohodu o vině a trestu. To by jim mohlo zaručit podmíněné tresty.

15. SRPNA 2014. To byl den, kdy fotbalisté Baníku Ostrava slavně vyhráli na Spartě 1:0. Zleva Patrizio Stronati, Jan Baránek, Daniel Holzer a Michal Frydrych. Foto: FC Baník Ostrava
Zeď v brance, brzký gól i štěstí. Jak Baník naposledy na Letné srazil Spartu?

Policisté případ zatím nechtějí komentovat. „Krajští kriminalisté se zabývají závažnou trestnou činností hospodářského charakteru, kdy zveřejnění jakýchkoliv bližších informací by v tuto chvíli mohlo narušit probíhající vyšetřování,“ uvedla na dotaz Deníku mluvčí moravskoslezské policie Pavla Jiroušková. Hlavním aktérům hrozí až deset let vězení.

Případ i nadále sledujeme, v příštím týdnu přineseme aktuální informace.