Havířovanky naposledy na vlastním hřišti prohrály s Brušperkem a v tabulce skončí třetí. Soupeř má letos dobrou formu. Potvrdil to i v Havířově.

Vzhledem k sestavám na obou stranách se očekával kvalitní fotbal v ženském podání, ale průběh zápasu ukázal, že na sebe spíše narazily celky, které se mají dostatečně přečtené, a tak fotbalová krása musela poněkud ustoupit bojovnosti a osobním soubojům na hřišti. Nakonec se z cenného vítězství radovaly hráčky hostujícího týmu, které na hřišti působily sehranějším dojmem a domácí hráčky předčily jak v nasazení, tak v rychlosti.

Po bleskovém úvodu ze strany Brušperku se hostující fotbalistky dočkaly vedení. „My jsme působili trochu těžkopádným dojmem. Brušperk si vytvořil více šancí," sportovně uznal trenér ČSAD Radomír Zábranský.

Fotbalistky ČSAD (v modrém) proti Brušperku.

Ani druhý poločas nenabídl ze strany jeho hráček nějaké rapidní zlepšení. Přestože jim nelze odepřít snahu, zůstaly dlužny své pověstné střelbě ze střední a krátké vzdálenosti. Brušperské fotbalistky působily lehkonoze, navíc v 70. minutě napřáhla L. Schwarzerová a pojistila náskok hostů.

„Nemůžeme se vymlouvat na nic. Nastoupili jsme v sestavě, kterou by nám mohl kdekdo závidět, bohužel na nějaké sehrání nebyl čas a holkám to prostě nešlo. Soupeři jsme přenechali hodně prostoru a ten toho jednoduše využil," pokrčil rameny trenér Zábranský.

ČSAD Havířov – SK Brušperk 0:2 (0:1)

Branky: 22. Marková, 70. L. Schwarzerová.

Havířov: Kosňovská – Motlochová, Porembská, Krokoszová (70. Holáňová) – Kuzníková (76. Vudarčíková), Maláčová (70. Dlouhá), Šebestová (80. Rabarová), Antalíková, Šoborová – Chodurová, Volfová. Trenér: Radomír Zábranský.

Hodně solidní jaro ve fotbalové divizi zažívají fotbalistky Českého Těšína a postupně přeskakují soupeře. Už jsou šesté. „Vlastně jsme prohrály jen dvakrát. Teď jsme byly hodně zvědavé na Loděnici, která udělala přes zimu velký pokrok. Očekávání těžkého zápasu se potvrdilo, ale nakonec jsme zaslouženě vyhrály," komentovala tříbodový zisk trenérka českotěšínských děvčat Sylva Bajtková.

Těšíňanky se od počátku vrhly na zdolávání soupeřovy obrany, ale skórovat se jim povedlo až ve 22. minutě, kdy se Hejtmánková vymotala ze situace u rohového praporku a předložila míč Novákové, která jen na malý okamžik využila polevení koncentrace své „osobní strážkyně", předskočila ji a špičkou kopačky tečovala balon do sítě – 1:0.

„Nikdo přesně nevěděl, jak se tam Nováková zjevila, ale zaplaťpánbůh to tam spadlo," smála se Bajtková. Domácí hráčky totiž měly územní převahu, jenže šance ne, a už vůbec ne tutové. „Byl to takový platonický tlak, soupeř hrál opravdu dobře," uznala trenérka.

Výjimkou mohl být krásný volej A. Špalkové, který mířil do brány, kdyby se do dráhy letu nepřipletla loděnická obránkyně.
To samé – tedy fotbal bez šancí – platilo i o zhruba dvaceti minutách druhé půle, avšak Loděnice dvakrát zahrozila. „Měly jsme tam takovou hluchou pasáž a soupeř se dostal do dvou opravdu obrovských šancí," připomněla Bajtková tutovky hostů. Brankářka Sikorová ale lapila soupeřce samostatný únik a druhý pokus šel vedle.

Až v 72. minutě přinesl uklidnění na domácí kopačky druhý gól Hrabcové. Loděnice se pak ještě v závěru snažila o srovnání, ale otevírala obranu a domácí chodily do brejků. Gól už ale nepadl.

IRP Český Těšín – FK Loděnice 2:0 (1:0)

Branky: 22. Nováková, 72. Hrabcová.

Č. Těšín: Sikorová – Pawlasová, Kohutková, Csapaiová, V. Špalková – Hejtmánková, Dordová, Skočková, A. Špalková, Nováková – Barbořáková (68. Hrabcová). Trenérka: Sylva Bajtková.