Minulý týden završil zimní přípravu, během které absolvoval i tři mezinárodní halové turnaje za účasti ligových týmů. Ve všech případech, tedy jak v Olomouci, tak v Ostravě a v Třinci triumfoval. V jarní části divize by chtěl navázat na své výkony z podzimu, kdy ani jednou neprohrál.

Jako třešničku na dortu si hráčky a jejich trenér Zábranský před pár dny na slavnostním vyhlašovaní nejlepších sportovců města Havířov odnesli ocenění pro nejlepší kolektiv a trenéra roku 2016.

Havířov by rád završil své tříleté úsilí prodrat se konečně do vyšší soutěže, konkrétně do celostátní druhé ligy. „Bohužel po našem loňském triumfu nám byl postup znemožněn byrokratickým přístupem komise ženského fotbalu v Praze, která nás po zrušení moravskoslezské ligy komisí v Olomouci nepřipustila do druhé ligy. Přitom tento zcela výjimečný tým by si vyšší soutěž zcela jistě zasloužil," míní trenér Radomír Zábranský.

Teď je Havířov na dobré cestě k postupu. Už proto, že druhá liga má jen sedm účastníků. „V zimě jsme trénovali kvalitně, holky by měly na jarní část sezony být dobře připraveny, i když několik hráček mělo z větší části individuální přípravu. Máme totiž ve svém středu i několik futsalistek a reprezentantek, takže z toho důvodu jsme nebývali vždy kompletní. Kilometry však naběhané jsou, byť jich mohlo být klidně i víc," pousmál se náročný kouč.

Co se týče kádru, musel v zimě reagovat na mateřské povinnosti některých hráček a odchod Sehnálkové. Proto družstvo doplnily Šoborová a Denková z Baníku Ostrava. „Naším cílem je soutěž vyhrát. Důležitý bude začátek. Máme sice slibný sedmibodový náskok, ale druhý a třetí tým (Lubina a Brušperk - pozn. red.) máme hned v úvodu soutěže venku a tam se bude lámat chleba," věští Zábranský.

Pokud by jeho tým soutěž vyhrál, Zábranský věří, že případnému postupu nebude nikdo bránit. „Kde je vůle a chuť, jde udělat spousta věcí. My tady prostě doplácíme na to, že jsme z moravské části republiky a osobně postoj KFŽ v Praze beru jako potírání ženské a dívčí kopané v tomto regionu. Myslím, že celkový problém je jen v tom, odkud jsme a ne v tom, zdali něco umíme anebo máme kvalitu. Všeobecně na nás tady na Moravě každý kašle a pokud tady nějaká komise ženské kopané existuje, tak se stará jen o české kluby a my jsme jim ukradení," upozorňuje Zábranský.

Tak se necháme překvapit, jak bude KFŽ reagovat po skončení sezony.