Ten byl totiž u všeho podstatného. Po faulu na něj se pískala penalta, kterou proměnil Šisler, pak uzavřel z levé strany akci, po které sám dal druhý gól. Premiéra tak fotbalistům MFK vyšla na jedničku.

„Máme důležité vítězství na začátek. Tyhle zápasy hned po přípravě jsou těžké na fyzičku i psychiku. Pár hráčů chytaly už křeče, bylo teplo, a kdybychom prohrávali, těžko by se to otáčelo i proti Jihlavě,“ uvědomuje si Kalabiška.

 

Vy sám jste brankově navázal na letní přípravu, ve které jste byl nejlepším střelcem.

Za to jsem rád, doufám, že to vydrží a že jsem se nevystřílel, protože v přípravě mi to tam celkem padalo. 

Jsou to klíčové body?

Jsou hodně důležité. Uvědomujeme si, že potřebujeme sbírat body právě s takovými soupeři, kteří by se měli motat kolem nás, jako jsou třeba Bohemka, Olomouc, Ostrava nebo právě Jihlava. Pak už můžeme přidávat i bonusové body z utkání, kdy bude soupeř velkým favoritem. 

Karvinští (v bílém) zapisují na úvod ligy tři body.
Výborný karvinský start: za tři body

Prvních patnáct dvacet minut to ale nebylo ono, souhlasíte?

Nemyslím, že bychom hráli nějak špatně, ale oni hráli slušně, to je pravda. Naštěstí jsme se pak do toho dostali a už si utkání víceméně hlídali. 

Jak jste viděl svou první akci, po které vás Kryštůfek fauloval?

Škobrtl o mě, podle mě jasná penalta. Měl jsem v hlavě, že budu zakončovat už dřív, ale stoper mě dobře zakřižoval, tak jsem si to zasekl a byl přede mnou už jen gólman. Abych byl úplně upřímný, jsem rád, že mě soupeř nakonec kopl, protože nevím, jak bych zakončoval slabší pravačkou (úsměv). 

Druhý gól už jste dal levou, ale také to nebyla snadná pozice, je to tak?

Nebyla, balon hodně odskočil, tak jsem se do toho musel položit, naštěstí se to povedlo tak, jak jsem chtěl. 

Co říkáte na udrženou nulu?

Tak tu jsem Berkymu vyloženě přál. Trochu v legraci jsme si říkali, že v generálce to bude jeden gól a v lize už nula, vyšlo mu to. Čisté konto jsme v přípravě neudrželi ani jednou, tohle je super. 

Báňští záchranáři. Ilustrační snímek.
Při důlním otřesu byli zraněni horníci Dolu ČSM

Karviné se na Jihlavu poměrně daří, ne?

Ano, na jaře jsme tam dali čtyři góly, ale důležitá je ta dnešní výhra. Nemůže být lepší start než tři body. 

Loni jste položili základ bezproblémové záchrany úspěšným podzimem. Může se opakovat i letos?

Když jsem viděl los, tak jsem si říkal, že by to nemuselo být špatné. Na podzim máme doma celkem přijatelné soupeře. Snad nahrajeme více bodů, abychom získali před zimní pauzou klid a měli pohodu. 

Takže by bylo dobré využít příznivějšího losu?

Určitě, tohle byl takový rozjezdový soupeř. To samozřejmě není nic proti Jihlavě. Pro nás to byl obrovsky důležitý zápas, abychom se nějak odpíchli. Prohrát hned na úvod doma a ještě k tomu s Jihlavou, to mohlo značit problémy. Pak by se ten negativismus mohl nabalovat a my bychom se v tom babrali. Není lehké to ukončit, poznali jsme to na jaře, kdy jsme měli pasáž pěti porážek za sebou. Naštěstí platí opak a o nějaké body se samozřejmě budeme snažit i na Bohemce.

Potvrzení Venezuelané
Fotbalová Karviná potvrdila angažmá obou venezuelských hráčů, které měla v letní přípravě.
Devatenáctiletý Erik Ramirez přichází do Slezska na přestup a byl už připraven do hry v sobotním domácím utkání s Jihlavou. O dva roky starší Ricardo Piňa je v Karviné na půlroční hostování s opcí.
„Dostali jsme teď možnost získat hráče na jihoamerickém trhu, tak jsme toho využili. Jsme přesvědčeni, že se oba hráči osvědčí, jen potřebují čas na adaptaci,“ vysvětlil sportovní ředitel MFK Karviná Lubomír Vlk.