Jak jste strávil letošní svátky?
Byl jsem doma s rodinou v Karviné. Po dlouhé době jsem nemusel cestovat zpátky na Ukrajinu, přípravu zahájím zase doma, v tom bude ta změna.

Odpočinul jste si pořádně?
Nějaká dovolená byla, ale abych pravdu řekl, musel jsem vyřizovat nějaké soukromé věci, takže mi to uplynulo rychle a toho času na odpočinek moc nebylo. Ale zase tolik mi to nevadilo. Nejsem ten typ, který by vydržel třeba týden jenom ležet. Potřebuji aktivní odpočinek, takže jsem si byl s kamarády třeba zahrát hokej.

V minulých letech jste si v rámci udržení kondice chodíval zahrát i futsal. Platilo to i letos?
Neplatilo (úsměv). Je fakt, že člověk si to více užije, když je hráčem v poli, zvláště, když je během sezony jen mezi tyčemi, ale letos jsem po delší době futsal úplně vypustil. Odpočinul jsem si na ledě.

Jak se těšíte na zimní přípravu, která bývá mezi fotbalisty poměrně neoblíbená?
Já myslím, že ten měsíc volna byl dost a na přípravu se už pomalu těšíme všichni. Zimní přípravu v Karviné jsem zažil snad jednou, ještě kdysi ve druhé lize, tak jsem zvědavý, jak bude ta letošní probíhat. Časově to rozdíl oproti mým předešlým přípravám nebude, ligové soutěže začínají zhruba podobně ve druhé polovině února.

Laštůvka by rád do úspěšného konce dotáhl svou karvinskou misi.Zdroj: Ivo Dudek

Ve vašich předešlých působištích jste ale byl zvyklý vyjíždět na soustředění za teplem, v tom pro vás bude asi změna, že?
Je pravda, že na Ukrajině se hned v lednu cestovalo do teplých krajin, třeba do Španělska nebo Portugalska. Bylo to rozvrženo do tří bloků, po každém následovaly tři čtyři dny volna a pak se zase letělo třeba do Turecka. Tady se ale pohybujeme v jiných podmínkách, nejsme Šachtar Doněck, takže se budeme připravovat doma a herní soustředění bude jen jedno.

Tím, že začnete přípravu v Karviné jasně signalizujete, že byste rád setrval. Co by se muselo stát, abyste zvažoval jinou nabídku?
Musela by to být nabídka z klubu, kde by to pro mě mělo smysl. Já jsem v Karviné spokojený a rád bych pomohl klukům dotáhnout to naše snažení do zdárného konce. Můžeme se stát nejúspěšnějším týmem karvinské fotbalové historie, to také není k zahození. Navíc zachránění ještě nejsme, našemu cíli musíme podřídit vše, abychom na udržení dosáhli co nejrychleji a mohli se pak fotbalem bavit a třeba vyprodat karvinský stadion.

V té prosincové pauze jste žádné nabídky neměl?
Nic konkrétního, abych nad nimi uvažoval. Jak říkám, v Karviné jsem doma, jsem tady rád a s mužstvem bych chtěl dosáhnout na záchranu. Vzhledem k podmínkám, jaké tady máme nejen my v áčku, ale i děti, vzhledem k tomu, že je tady krásný nový stadion, krajská fotbalová akademie a zájem o fotbal, by byla velká škoda přijít o takovou šanci.