Nejlepší podzimní umístění ve své krátké druholigové historii zaznamenali v aktuální sezoně soutěže ve fotbalovém klubu MFK OKD Karviná. Svěřenci trenéra Jozefa Webera zakončili podzim 2015 na třetím místě tabulky, bod od postupové příčky druhého Sokolova a pět bodů od prvního místa Znojma, nad kterým Karviná získala čtyři body.

Předseda klubu Jan Wolf vyjádřil s umístěním i dobrou startovní pozicí před jarem spokojenost, pochvaluje si dosavadní spolupráci s hlavním partnerem klubu, společností OKD, ale zároveň neskrývá obavy nad další budoucností tohoto těžařského giganta, jehož problémy by se logicky dotkly i fungování karvinského klubu a města jako takového.

Co říkáte bilanci mužstva po šestnácti kolech?
Vytvořili jsme si před odvetami velmi dobrou pozici pro to zaútočit na postup. K úplné spokojenosti mi schází dva až tři body, které bylo v silách mužstva uhrát. Prošustrovali jsme zápasy s Olomoucí B nebo Pardubicemi. Mohlo být ještě veseleji. Ale přesto je to výborný výsledek po polovině soutěže.

Pozitivem byla i divácká návštěvnost. Průměr na domácí utkání na náhradním stadionu Kovony neklesl pod tisíc diváků. Jak jste spokojen s tímto faktem?
Velmi. Neustále hráčům i realizačnímu týmu opakuji, že pokud budou hrát divácky zajímavý fotbal, tak si lidé cestu na stadion najdou. Fanouškovská základna v Karviné je, ale musíme k tomu přispět atraktivním fotbalem. Pokud by hráči výkonem nudili, tak si divák další návštěvu stadionu rozmyslí. A to si samozřejmě nikdo z nás nepřeje, zvláště v momentě, kdy bychom měli usilovat o postup.

Karviná se tedy o něj bude na jaře jednoznačně pokoušet?
Ano, chceme se poprat o ligu. Naše ambice leží v této rovině a naše současné postavení nás k tomu i opravňuje. Čas už nastal.

Může být pro Karvinou výhodou i to, že ne všichni postupoví adepti splňují ligová kritéria? Například v otázce vhodného stadionu.
Ano, některé kluby zatím nemají vyhovující stadion. Včetně nás ovšem. Jenže tato otázka není vůbec na pořadu dne a nemůžeme s ní jakkoliv kalkulovat, na to se ve fotbalovém prostředí pohybuji dost dlouho. Kluby se mohou pro působení v lize dohodnout na odehrání sezony jinde. Když se ale umístíme na prvních dvou místech, nemusí nás pak zajímat, kdo má či nemá ligový stadion.

Koho vy osobně považujete za hlavní soupeře v boji o vysněný postup?
V zásadě jsou to všichni soupeři z čela. Musím ale uznat, že mě na podzim hodně překvapilo Znojmo. To považuji za hlavního kandidáta postupu.

Už jsme se dotkli tématu stadion. Jak to vypadá s dokončením rekonstrukce karvinského městského stadionu?
Je to komplikovaná stavba. Když něco starého opravujete a chcete z toho udělat něco hezkého, tak to vyžaduje čas a určité porodní bolesti. Díky stavebnímu trhu se trochu trápíme, jsme v určitém zpoždění, termín ukončení se pořád posunuje. Aktuálně to vypadá na jaro 2016. Ale doufám, že příští soutěžní ročník už zahájíme v novém. A nejlépe, aby to byl ročník prvoligový.

Jistě sledujete situaci dlouhodobé regionální jedničky Baníku Ostrava, jemuž fakticky hrozí pád do druhé ligy. Berete to tak, že byste mohli jeho roli převzít vy? A krátkodobě, nebo na delší čas?
Předně je třeba říct, že pro celý region bude obrovská ztráta, pokud Baník spadne a vše tomu nasvědčuje. Baník je značka a symbol našeho hornického regionu. A pokud on nebude kvalitně fungovat, pak mohou mít problém i ostatní kluby. A ty už tady jsou. V minulosti spousta baníkovských odchovanců hrála doma v regionu a pomáhala ostatním klubům v nižších soutěžích. To teď bohužel moc neplatí. A jestli převezmeme jeho roli? To závisí na mnoha okolnostech.

Hlavně asi na situaci ve společnosti OKD, která je generálním partnerem fotbalové Karviné. I OKD se rovněž potýká s velkými problémy. Sledujete neuspokojivý vývoj na trhu s uhlím?
Pochopitelně ho sleduji, i jako občan města (Jan Wolf je karvinským náměstkem primátora – pozn. aut.). Rozhodně to nejsou dobré zprávy, které se k nám dostávají. Je třeba uznat, že situace je složitá, na toto téma se vedou jednání na nejvyšších místech.

Mohla by se tato špatná situace promítnout i do fungování klubu? Co kdyby OKD muselo z karvinského fotbalu odejít?
Tak by to znamenalo ohromné komplikace a velký zásah do fungování karvinského fotbalu. Přeci jen se jedná o našeho nejdůležitějšího partnera a museli bychom hledat další cesty a další možnosti. Ale já věřím, že k tomu jen tak nedojde.

Adam Januszek