Karvinští do utkání nasadili brankáře Martina Berkovce. Ten na jaře neodchytal ani minutu, ale trenér Josef Mucha očividně vsadil na zkušenost.

Ostravané zase začali s Milanem Barošem na lavičce a ostravský lídr nakonec do hry nezasáhl vůbec. Takže jen vydatně povzbuzoval své spoluhráče z lavičky.

Pochod fanoušku Baníku v Karviné, sobota 19. května 2018.
Fanoušci Baníku prošli Karvinou. V hornickém derby šlo o všechno

Baník začal lépe a po Hlinkově tvrdé ráně si připsal první zákrok Berkovec. Balon vytlačil na roh.

Ve 13. minutě hlavičkoval po dalším rohu zcela sám Diop, mířil ale vedle.

Fotbalové derby Karviná - Baník Ostrava (v modrém).Zdroj: Ivo Dudek

Diop se objevil v šanci i o sedm minut později, ale jeho pokus zblokoval ve vápně všudybyl Janečka.

První vážnější situace před Laštůvkovou bránou se odehrála až ve 25. minutě, kdy hlavičkoval po standardce Budínského stoper Dreksa, ale také vedle.

Kolik radosti zažijí fotbalisté Karviné ve zbytku sezony?
Karviná vs. Baník. Souboj o všechno

Vzápětí se blýskalo před Berkovcovou svatyní, ale baníkovci nedokopli do sítě Pazderou vrácený míč u pravé tyče.

Živější byl nadále Baník. Hrubého standardka před poločasem skončila na boční síti a v úplném závěru nedosáhl na míč v dobré pozici Poznar.

Utkání 29. kola první fotbalové ligy: MFK Karviná - Baník Ostrava, 19. května 2018 v Karviné. (vpravo) Dyjan Carlos De Azevedo.Zdroj: Deník / Lukáš Kaboň

Druhá část hry pokračovala v podobném duchu, jen domácí přidali, ale směrem dopředu byli pořád kostrbatí a nebezpečnější byli Ostravané. Úroveň hry však byla hluboko pod ligovým průměrem a nebýt úžasné atmosféry, o kterou se z valné části starali baníkovští fanoušci, tak se divák v hledišti dost nudil.

V 73. minutě se dostal k ráně čerstvě vystřídavší Granečný a za jeho pumelicí nad břevno se Berkovec jen ohlédl.

Na druhé straně se Karvinští dostali k ohrožení Laštůvkovy brány po Eismannově centru, do kterého se nůžkami položil Voltr. Jeho pokusu nescházela efektivita, ale přesnost ano.

Domácí bojovali nadoraz, ale jasnou šanci neměli. Baníkovci po změně stran ubrali z výkonu z první půle.

V závěru utkání snad jen Jirásek ohrozil bránu, když napřáhl k ráně z dálky, ale netrefil se a zápas doputoval k nerozhodnému výsledku.

Ohlasy trenérů

Josef Mucha (Karviná): „Na psychiku strašně náročné utkání. Baník byl v první půli fotbalovější a lepší v kombinaci. Měl větší převahu ve středu pole, to mě mrzí, protože na to jsme spoléhali spíš my. Na můj vkus měl Baník i hodně standardních situací, ale to pramenilo z toho, že jsme byli pozdě v soubojích. Po přestávce jsme se zlepšili, ale vyloženou šanci jsme si nevypracovali.“
Bohumil Páník (Ostrava): „Pro oba to byl nesmírně těžký zápas. Kdo by jej prohrál, to už by znamenalo téměř poloviční smrt. Byli jsme o krůček lepší mužstvo, ve střelách na bránu, v držení míče. Dnes pochvala pro naši obranu, která Karvinou nepustila do šance. Bude se to holt hrát až do konce. Jak je vidět, nikomu se dolů nechce.“

MFK Karviná – Baník Ostrava 0:0

Rozhodčí: Hrubeš – Blažej, Pospíšil. ŽK: Dreksa, Budínský, Janečka (všichni K). Diváci: 4833 (vyprodáno).

Karviná: Berkovec – Čolič (80. Štěrba), Dreksa, Janečka, Eismann – Kalabiška, Šisler (90. Ramirez), Budínský, Letič – Panák – Wágner (68. Voltr). Trenér: Mucha.

Ostrava: Laštůvka – Pazdera, Procházka, Šindelář, Fleišman – Fillo, Hlinka, Hrubý (89. Azackij), De Azevedo (71. Granečný) – Diop – Poznar (78. Jirásek). Trenér: Páník.

Utkání 15. kola první fotbalové ligy: FC Baník Ostrava - MFK Karviná, 25. listopadu 2017 v Ostravě.
Boj o záchranu v HET lize vrcholí. Karviné i Baníku hrozí černý Petr