Premiéra sportovního ředitele Lubomíra Vlka coby trenéra u prvoligového mužstva tak byla úspěšná. Přitom po odchodu trenéra Jozefa Webera nic zásadního neměnil. „V té krátké době to ani nešlo. Změna trenéra měla pro tým představovat hlavně nový impulz, aby hráči viděli, že nám situace není lhostejná,“ poznamenal po zápase Vlk.

Dvě změny v sestavě ale přece jen udělal. Mezi tyče poslal Le Gianga a udělal dobře. Slovenský gólman chytil tři vyložené šance, z toho dvě za stavu, kdy se lámal pověstný chleba. „Dali jsme na intuici, protože i Berkovec se v týdnu jevil na tréninku velmi dobře. Rozhodli jsme se zkrátka pro Le Gianga,“ doplnil Vlk.

Druhou změnou byla nově sestavená stoperská dvojice Janečka – Hošek. „Moc možností jsme neměli, ale i přes nějaké chyby vzadu to kluci odjezdili a s jejich výkonem můžeme být spokojeni. Sestava, která dostala důvěru, prokázala obrovskou vůli a morální vlastnosti. V situaci, kdy nutně potřebujeme body, není jednoduché otáčet nepříznivý stav,“ upozornil.

Karviná (v bílém) zažila po čtyřech porážkách radost z výhry.Zdroj: Lukáš Kaboň

O ten se přičinil jablonecký Tecl, nejlepší hráč soupeře, který ve spolupráci s Masopustem zvládl situaci dva na jednoho (Hoška). „Bohužel ten gól nebyl k ničemu. Ona sice Karviná byla v první půli lepší na balonu, ale do vedení jsme šli my a měli to už dotáhnout do vítězného konce. Šance na to byly. Soupeř nás nezaskočil, hrál to, co jsme čekali. Dobře sbíral odražené míče, v tom nás přehrál. Nechávali jsme Karviné balony hrozně lacino,“ zalitoval Stanislav Tecl.

Na jeho trefu domácí reagovali skvěle, a to dvěma výstavními trefami Panáka a Kalabišky. Skóre 2:1 už domácí uhájili, přestože stejný stav drželi ještě pět minut před koncem předešlého zápasu na Dukle. „Myšlenky na ten zpackaný závěr na Dukle mě napadly hned, jak jsme dali gól na 2:1. Už jsem si říkal, jen ať se to proboha neopakuje. Mrknul jsem na tabuli, 77. minuta, to bylo ještě dost času,“ připustil karvinský Jan Šisler, autor obou gólových nahrávek.

„Nakonec jsme to už ale odbránili dobře. I trenéři na nás řvali, ať zůstáváme raději pod balonem a zbytečně nic neotvíráme. Ať spíš kopeme dlouhé balony za ně a čekáme. Jsou to strašně důležité body,“ oddechl si Šisler.

MFK Karviná – FK Jablonec 2:1 (0:1)

Branky: 53. Panák, 77. Kalabiška – 36. Tecl. Rozhodčí: Nenadál – Koval, Flimmel. ŽK: Wágner, Šisler – Kubista, Tecl, Trávník. Diváci: 3 125.

Karviná: Le Giang – Štepanovský (71. Letić), Janečka, Hošek, Eismann – Budínský (90. Lingr), Šisler – Moravec, Panák, Kalabiška – Wágner (63. Ramirez). Trenéři: Vlk a Mucha.

Jablonec: Valeš – Holeš, Pernica, Hübschman, Hanousek – Masopust (72. Doležal), Kubista, Trávník (84. Považanec), Jovović – Mihálik, Tecl. Trenér: Klucký.