Jak zatím hodnotí dosavadní průběh sezony jeden z nejzkušenějších hráčů týmu Marek Janečka? „Co si budeme povídat, jsme v regulérním boji o udržení a uvědomujeme si to. Proto se i ten bod ze Slovácka rozhodně počítá. V naší situaci je důležitý úplně každý. I když to bylo po hodně slabém výkonu,“ uznal kriticky Janečka.

Mohla by vám pomoct reprezentační přestávka? Co by se v ní dalo dělat?
S tabulkou neuděláme asi nic (úsměv). My si hlavně musíme trochu odpočinout a nemyslet pořád na to, že se nám nedaří. Vím stoprocentně, že příští domácí zápas se Slavií bude svou kvalitou úplně někde jinde než Slovácko. To předvedeme před našimi fanoušky úplně jiný výkon. Tomu věřím.

Kde přesně vidíte důvod, že se Karviná dostala do situace, kdy hraje o záchranu? Loni jako nováček takové problémy neměla…
Říká se, že druhá sezona je pro nováčka mnohem těžší. Zatím se to bohužel potvrzuje. My jsme už poztráceli nějaké body, ale spekulovat nad tím, kde a proč, to nemá cenu. Máme prostě osm bodů, to je realita. Další nám už nikdo nevrátí. Pokud bych měl uvést nějaký důvod, napadá mě to, že soupeři nás už mají více přečtené a po té úspěšné první sezoně nás už ani nikdo nepodcení. Přece jen si myslím, že loni nás v některých případech soupeři podcenili, naše domácí prostředí pro ně bylo náročné, i ten styl fotbalu, který jsme produkovali, pro ně byl nepříjemný. Letos jsou na nás lépe připravení.

Vy jste už ale podobnou situaci zažil, je to pravda?
Ano, doma v Trnavě jsme hráli o záchranu do posledního kola. Upřímně říkám, že tohle bych už znovu zažít nechtěl. Nedokážete si představit ten nápor na nervy. Viděl jsem v kabině zkušené kluky, jak zvrací ze stresu. 

Budete sám, jako starší zkušenější hráč, v kabině v tomto směru nějak apelovat na mladší kolegy?
Už po utkání v Olomouci jsme měli nějaké pohovory, sami jsme si v šatně něco vyříkali. Myslím, že si každý jasně uvědomuje, o co se vlastně hraje. Boj o záchranu je prostě záležitostí hlavy. To musí každý ustát. Víte, já nemám moc rád takové to řečnění kolem, protože rozhodují jen výkony na hřišti. Když má někdo spoustu řečí a třeba, s prominutím, rozbije dveře v kabině a pak to stejně nepodloží patřičným výkonem na place, tak jsou všechny řeči světa k ničemu. Soustřeďme se raději na to, jak budeme vystupovat na trávníku. Tam se rozhodne.