Fotbalový areál havířovského Gascontrolu pod letním kinem by si zasloužil zkrášlit. Kdyby vedle travnatého hřiště vyrostlo ještě jedno s umělým povrchem, aby místní mládež, ženy i muži mohli trénovat i v zimních měsících, hned by areál vypadal lépe.

„Takové plány tu jsou," přitaká Martin Porembski, v současné době zastupitel statutárního města Havířov, ale také člověk, který je už dlouhá léta spjat s fungováním klubu, který dříve nesl název ČSAD. A také muž, který stojí společně s Radomírem Zábranským za vzestupem místní ženské a dívčí kopané.

Ženy úspěšnější mužů

Vždyť divizní fotbalistky Gascontrolu válcují už druhým rokem všechny své soupeře, a i když první místo v našem kraji papírově zaujímá v rámci ženského fotbalu Baník Ostrava, jelikož hraje vyšší soutěž, výkonnostně na tom jsou nejlépe právě fotbalistky z Havířova.

Martin Porembski, dlouholetý předseda klubu.Zdroj: Tomáš Januszek

„Ženy jsou top v našem kraji," přitaká Porembski, který kvůli střetu zájmů vystoupil z výboru klubu, ale pořád má k situaci v Gascontrolu co říct. „Úspěšně se nám rozjíždí u děvčat juniorka, máme i další mládežnické celky. I proto bychom umělku uvítali. Pro šest fotbalových družstev je jedno hřiště nedostačující," vysvětluje.

Buňky místo šaten

Diváka, který vstoupí do areálu Gascontrolu, na první pohled zaujmou žluté stavební unimobuňky, které slouží hráčům, rozhodčím i funkcionářům jako zázemí a šatny. Před pár lety totiž jakýsi žhář podpálil správní budovy klubu, které předtím i několikrát vyplavila voda.

Toto náhradní řešení je jistě zajímavé a určitě nebývá u fotbalových klubů standardem. „Je to rarita. Správce areálu tady dělám teprve od března, ale už dříve jsem tady jezdil, protože se také pohybuji v ženské kopané, takže to pro mě taková novinka nebyla," usmívá se Milan Matýsek, který v Gascontrolu trénuje družstvo juniorek.

Žluté stavební buňky slouží jako zástupná správní budova s šatnami a kabinami pro rozhodčí.Zdroj: Tomáš Januszek

I stavební buňky by měly z areálu zmizet. „Nejsou dimenzované na zimu, netopí se tam. Přímotopy tam sice jsou, ale to by pak zase nemohla téct voda, musel by se kompletně změnit systém buněk. Za sebe říkám, že pokud by proběhly investice do areálu, tak i s novou zděnou správní budovou. Ta je opravdu potřebná. Pak by celý ten areál určitě prokoukl, ale víte jak to je. Všechno je o penězích. S magistrátem města i ministerstvem školství a tělovýchovy ohledně dotací jednáme, bohužel nedávno byly veškeré dotace na sport z ministerstva pozastavené a situace ve fotbale je nepřehledná," připomněl Porembski průšvih dosluhujícího fotbalového bosse Miroslava Pelty, který s náměstkyní ministerstva Simonou Kratochvílovou porcovali dotační stamiliony v soukromém bytě. Oba jsou obvinění z trestných činů v souvislosti s rozdělováním státních dotací.

Ale zpět k areálu havířovského klubu. „Potřebovali bychom určitě zlepšit hřiště, provést odvodnění a zvednout ho o metr, dva, abychom tady z toho v případě, že se nám zase vylije řeka Lučina, neměli koupaliště," připomněl Porembski rok 2010, kdy voda sahala téměř k jednou metru. Dodnes mají na zdi klubovny rysku připomínající, kam až hladina Lučiny dosáhla.

Areál havířovského Gascontrolu pod letním kinem.Zdroj: Tomáš Januszek

S úpravami areálu se už dříve hovořilo v souvislosti s výstavbou skateparku. „Jenže areál volného času tady nakonec nebude. Pro nás je pozitivní hlavně to, že město má zájem investovat, ale pohybujeme se někde na patnácti milionech jen za výstavbu pořádného hřiště s umělým osvětlením," dodává Porembski.

Kopou za mládež

Třeba takové fotbalistky by si za své úspěchy určitě adekvátní zázemí zasloužily, stejně jako muži a místní mládež. „O tu nám jde především," přidává se současný předseda FK Gascontrol a úspěšný ženský trenér Radomír Zábranský.

Poháry za vítězství si můžete prohlédnout v klubovně. Obstarávají je převážně fotbalistky.Zdroj: Tomáš Januszek

„Když nás před lety postihly ty povodně a pak podpálení budovy, pomohlo nám právě město Havířov, jinak kdo ví, co by se stalo. I tak jsme mezitím dokázali vychovat spoustu fotbalistů a hlavně úspěšné ženy. Pro nás je opravdu prioritní dát šanci dětem z ulice, aby svůj volný čas netrávily v pochybných partičkách, ale sportem, aby získaly nové kamarády. Nemáme ambice být špičkový klub," poznamenal Zábranský a vyzdvihl spolupráci jak s městem, tak s fotbalovým klubem MFK Havířov.

ATRAKTIVITA HRY
V době naší návštěvy byla středa, tudíž ne klasický víkendový den. Ve vloženém kole okresního přeboru přijel do Havířova k derby celek Těrlicka a obě mužstva předvedla bojovný snaživý výkon. Těrlicko vyhrálo 3:1.

CENA VSTUPNÉHO
Pokladna v areálu Gascontrolu chybí (zatím), a tak se vstupné na zápasech vybírá tak, že se diváci obejdou a každý něco přispěje. Dospělí nejčastěji 20 korun, důchodci polovic. Nutno dodat, že na zápasy fotbalistek chodí mnohdy více lidí než leckde na muže.

OBČERSTVENÍ
Protože je vložené středeční kolo, klobásky se neprodávají. „Kluci dostanou párky," směje se paní Kulíšková, která se svým manželem provozuje místní hospůdku na hřišti. Právě jednomu z diváků načepovala Radegast dvanáctku. Ta stojí 27 korun, zatímco desítka 25. Jinak jsou klobásy k mání za 30 korun, k tomu párek v rohlíku za 15 a klasický sortiment (křupky, brambůrky). Objekt slouží zároveň jako klubovnička, kde stojí na poličkách hezké poháry (převážně zásluhou žen) za vítězství v různých turnajích.