Tentokrát bude zástupcem regionu v nejvyšší soutěži MFK Karviná, již bez společnosti OKD v názvu, která se z generálního partnera stala partnerem hlavním. Zatím do konce kalendářního roku.

Na středeční tiskové konferenci se jinak ekonomické záležitosti klubu, potažmo OKD, neřešily (vláda schvalovala zrovna ve středu půjčku OKD). Klub pouze vydal tiskovou zprávu, že se cesty karvinského fotbalu a těžařské firmy, nacházející se momentálně v insolvenci, nerozcházejí, pouze utlumují.

Sportovní manažer MFK Lubomír Vlk si dobře pamatuje na situaci z léta 1996, kdy tehdejší FC Karviná postoupil do nejvyšší soutěže. „Stejně jako tehdy je to i dnes pro nás historický moment, myslím pro klub, město i region. Velmi pozitivně vnímáme hlavně zájem našich fanoušků, kteří za dva dny skoupili přes dva tisíce permanentek, za což bychom jim chtěli poděkovat," pravil Vlk.

Kapitán mužstva Pavel Eismann k tomu dodal: „Za celou kabinu jsme nesmírně šťastni, když vidíme tak velký zájem. Vždyť dva tisíce skoupených permanentek za dva dny je fantastické číslo. Je vidět, že místní lidé mají fotbal rádi a na nejvyšší soutěže jsou zvědaví. Bonusem je jistě i ten krásný nový stadion. Na ten se vedle fanoušků těšíme i my, bude tam vynikající komfort pro diváky i hráče."

Jeho trenér i kouč celého mužstva Jozef Weber by byl rád, kdyby Karvinští v lize překvapili, jako se to povedlo loňskému nováčkovi ze Zlína. „Nerad bych hrál od prvního kola o záchranu," ujistil Weber.

Lubomír Vlk jej bryskně doplnil: „Chtěli bychom se s tím popasovat co nejlépe, aby pro nás žádný zápas nebyl předem ztracený, proč třeba nepřekvapit Spartu nebo Slavii?"

Ostatně, někdejší FC Karviná při své historicky první účasti v lize porazil doma Slavii (1:0) a remizoval na Spartě (2:2). Nakonec ovšem spadl. Je to pro současný tým výzva? „Výzva určitě, recept v tomhle kontextu asi moc ne. Nerad bych, aby se pak třeba za dalších deset let v Karviné vzpomínalo na to, jak jsme porazili Spartu a spadli z ligy," zažertoval Weber. „Určitě nechceme pojmout nejbližší ligový ročník jako jednoroční kapitolu," konstatoval už vážně.

Celý materiál ve čtvrtečním vydání Deníku.