Když se Šín v říjnu loňského roku po uzdravení poprvé připojil k týmu, ještě nemohl kvůli omezené hranici tepové frekvence trénovat naplno. Už tehdy měl ale o své budoucnosti jasno. „Chci být natolik přípraven, abych mohl s týmem naplno zahájit zimní přípravu a abych mohl odletět na herní soustředění,“ hlásil Šín odhodlaně v polovině října 2022.

Že by mu mohlo tělo po těžké léčbě při náročném nabírání ztracené kondice třeba vypovědět službu, si ani na moment nepřipouštěl. „Věřil jsem tomu, a ta víra mi dala moc sil. Testy vypadají dobře. Ano, po fotbalové stránce to asi ještě chvíli potrvá, než to vše doženu, ale už se moc těším na další zápasy a soustředění v Turecku,“ dodal Matěj Šín.

Fotbalista Matěj Šín poskytl Deníku rozhovor, 14. října 2022, Ostrava.
Talent Baníku o rakovině: Žádná deprese, pomáhaly maličkosti. Kdo byl inspirací?

V trenéru Pavlu Hapalovi má velkou oporu. „Věřím, že zůstane stejně pracovitý, jako je dosud. Kondiční testy měl jedny z nejlepších. S míčem to ještě není stoprocentní, protože vypadl na dlouhou dobu, věřím ale, že se do toho rychle dostane. Každým přípravným utkáním by to mělo být lepší,“ vykládal ještě před duelem ve Skalici Pavel Hapal.

Baníkovec Šín v průběhu loňského jara ještě jako sedmnáctiletý odehrál první minuty v nejvyšší soutěži. Vždy v roli náhradníka zasáhl do pěti zápasů a nasbíral celkem 95 minut. Do statistik se nezapsal. Poslední ligový zápas v ostravském dresu odehrál 15. května 2022 v Plzni, kde nastoupil na závěrečných 23 minut. Baník prohrál na hřišti Viktorie 0:1.