K již automaticky kvalifikovaným druholigovým celkům Baníku Ostrava a Vítkovicím se o víkendu přidaly také Petřkovice, které dobyly půdu v minulé sezoně svého největšího rivala z divizních Petrovic.

K vítězství 2:1 udělali svěřenci Romana Hulvy klíčový krok na začátku druhého poločasu, když nejprve brankář Pacanovský propustil nedůraznou střelu Ptáčka. O pár minut později pak po přihrávce Puškáče z brejku skóroval Václavík.

„Soupeř hrál, jak jsme očekávali. Byl dobře organizovaný a kvalitní na míči," řekl kouč domácích Martin Špička, jehož celek mohl vést po půlhodině hry, jenže Plešek v jasné gólovce selhal.

Petrovice (v modrém) nestačily na Petřkovice a s Opavou si nezahrají.Zdroj: Pavel Sonnek

„Bohužel jsme gól nedali a místo toho pak zaspali úvod druhého poločasu. Po druhém gólu na nás padl útlum, ze kterého jsme se dostávali dobrých dvacet minut," pokrčil rameny Špička.

Naději dal Petrovicím třináct minut před koncem ještě Hanusek, když překonal Bučka, víc už ale Lokomotiva nestihla. „Pomohla nám střídání a kontaktní gól na 1:2, bohužel vyrovnat se nepodařilo. Je to škoda, protože vidina zápasu s Opavou byla lákavá. Soupeř ale víc chtěl a asi vyhrál zaslouženě," uznal Martin Špička.

Ostravané, kteří před rokem skončili v předkole na Dolním Benešovu, tak překonali další milník klubové historie, jelikož se do hlavní fáze poháru dostali vůbec poprvé. „Rozdělil bych to na dva poločasy. V první půli byly Petrovice dobře zformované, kdežto my hráli pomaleji, než jsme chtěli. Udělali jsme změnu v ofenzivě a podařilo se nám rychle vstřelit branku. Pak už bylo jednodušší chodit do otevřené obrany," uvedl trenér Roman Hulva.

Odměna v podobě druholigové Opavy je pro Petřkovice výzvou. „Ale náročnou výzvou. Jsme však rádi, že můžeme takový zápas sehrát. Snad nám bude přát počasí a přijde spousta lidí. Věřím, že odvedeme kvalitní práci a připravíme se tím na třetiligovou soutěž," doplnil.

Lokomotiva Petrovice – Odra Petřkovice 1:2 (0:0)

Branky: 77. Hanusek – 48. Ptáček, 56. Václavík. Rozhodčí: Novák – Šištík, Galásek. ŽK: Hanusek, Škuta (oba Petrovice). Diváci: 120.

Petrovice: Pacanovský – Hoffmann, Leibl, Gill, M. Puškáč – Lukan (63. Hanusek), Klimas (63. Bajzáth), Škuta, Miko – Urban, Plešek (76. Chwastek). Trenér: Martin Špička.