To je pro Karvinou, vracející se do akce po karanténě a namočenou až po uši v sestupových vodách, dobrá zpráva. Vlastně druhá nejlepší po variantě, kdy by se liga už vůbec nedohrávala.

Pokud se závěr skupiny o záchranu povede dokončit, sestoupí letos z nejvyšší soutěže pouze jeden tým a z druhé ligy postoupí tři celky - vítězné Pardubice, Brno a Dukla Praha. Příští sezonu první ligy bude hrát každopádně tak jako tak 18 mužstev a bude zrušena nadstavba, na kterou stejně spousta lidí nadává.

V případě, že by se skupinu o záchranu dohrát nepovedlo, z první ligy by nesestoupil žádný tým a vedle vítězných Pardubic by z druhé ligy mezi elitu prošlo jen druhé Brno, aby byl zachován sudý počet účastníků. Dukla musí doufat, že se skupina o záchranu dohraje, jinak má smůlu.

Zástupci obou soutěží schválili návrh ligového výboru výraznou většinou 27 hlasů z celkového počtu 30 přítomných klubů. Proti byly pouze Olomouc a druholigový Hradec Králové, Zlín se zdržel. Pro návrh se vyjádřily i všechny tři ligové kluby ohrožené sestupem - Karviná, Opava a Příbram.

Testování fotbalistů Karviné odběrovém místě v areálu nemocnice v Karviné-Ráji.
Testy karvinského klubu jsou negativní. Fotbalisté mohou hrát

„Tohle nám přišlo jako sportovně nejčistější řešení, byla na něm výrazně většinová shoda. Jednání bylo velmi věcné, všichni si uvědomují vážnost situace,“ řekl na tiskové konferenci Dušan Svoboda, předseda Ligové fotbalové asociace (LFA), která v Česku řídí profesionální soutěže.

„Bylo to nejférovější a je dobře, že se v tomto nabitém programu baráž nehraje, nicméně si myslím, že je luxus, aby z druhé ligy postupovaly tři týmy,“ poznamenal šéf opavského fotbalu Jaroslav Rovňan.

Co si myslí šéf toho karvinského, primátor města Jan Wolf, se můžeme jen domnívat. K věci se nevyjádřil, klub na svých webových stránkách vydal ústy člena představenstva MFK Karviná Petr Horta jen prohlášení, že klub rozhodnutí ligového grémia plně respektuje.

Nevýhodou je, že pro domácí zápas s Příbramí nebude na stadionu moct být víc než pár stovek diváků. Kapacita je 500 osob.Zdroj: Ivo Dudek

Významnou roli sehrála situace v Karviné

Nejvyšší soutěž bude hrát 18 týmů poprvé v samostatné historii. „Vyhodnotili jsme si to tak, že při všech problémech, které budeme mít, nám varianta hrát v 17 týmech oproti 18 celkům nepřináší žádné pozitivum, jen samá negativa,“ uvedl Svoboda.

„O variantě vypustit baráž jsem osobně začal přemýšlet poté, co jsem navštívil Karvinou minulý pátek. Reflektovali jsme také připomínky dotčených klubů z první ligy. S baráží by musely odehrát během devíti deseti dnů čtyři utkání, to by je poměrně výrazně znevýhodňovalo oproti druholigovým klubům, které by se mohly v klidu připravovat na barážová utkání,“ přiznal férově Svoboda.

„Druhý moment, který sehrál roli, je situace v Karviné. Pakliže by baráž padla na Karvinou a ta má teď nějaký limit na stadionu, nevytvořilo by to férové podmínky, pokud by hrála třeba s Brnem a tam by mohlo být dva tři tisíce diváků. Zároveň jsme nechtěli znevýhodnit druholigové kluby, kterým bychom sebrali možnost se o první ligu utkat,“ vysvětlil, proč do FORTUNA:LIGY míří tři nejlepší druholigisté.

Na základě dnešního rozhodnutí hygieniků se smí sportovních akcí v Moravskoslezském kraji účastnit maximálně 500 osob, rozprostřených do pěti stavebně oddělených sektorů. Omezení se týká utkání Opava - Olomouc a Karviná - Příbram. Pořádání zápasů to nijak neohrožuje, na začátku restartované sezony v květnu bylo v Teplicích jen 150 lidí. „Pokud se budou dodržovat všechna opatření, tak jak mají, nespatřuji v utkání Karviná - Příbram žádné mimořádné riziko. Hráči by měli být v nějakém režimu, měli by se nějak chovat,“ uvedl Svoboda.

Nadcházející ročník nejvyšší soutěže bude mít při 18 účastnících 34 kol. Nadstavbová část se hrát nebude a sestoupí tři celky. Druhá liga bude mít jen 14 účastníků a postoupí pouze jeden celek. Od další sezony se obě soutěže vrátí k počtu šestnácti týmů.

Kluby také odsouhlasily, že příští sezona první ligy začne o víkendu 22. a 23. srpna, jak LFA původně předpokládala. „Máme velké obavy, že by mohlo docházet zase k nějakému uvalování karantén. Tak abychom měli teoretickou možnost nějaké termíny v příštím ročníku najít,“ uvedl Svoboda. Jarní část první ligy by měla začít už na konci ledna.

Ilustrační foto
Lidí bez práce na Karvinsku stále přibývá
Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch
Adam Vojtěch: Informaci o tom, že se opatření chystá, jsme dostali před 2 dny