A nejde o žádnou revoluci. Kvůli plánované soutěži juniorek, která se rozběhne následující sezonu, totiž třetí ligu (MSFL) dobrovolně opustí jen dva B-týmy prvoligových či druholigových klubů ze šesti.

Jedno uvolněné místo zabere druhý nejlepší celek ze dvou divizí (nejspíše Prostějov), to druhé má rezervován předposlední tým MSFL, který by za normálních okolností sestoupil. Změna tak vůbec nezasáhne krajské přebory, z nich půjdou do divizí pouze vítězové.

Původně se čekalo, že MSFL opustí minimálně čtyři celky. Jednotlivým klubům je ale líto obětovat MSFL, která jejich hráče otrká do dospělého fotbalu.

„Popravdě – plánovaná soutěž juniorek je zatím hodně nečitelná a nikdo neví, jakou bude mít úroveň. Proto si minimálně pro další ročník ponecháme i béčko ve třetí lize," 
řekl generální sekretář Slovácka Petr Pojezný.

Právě prvoligové celky mají soutěž juniorek povinnou, ovšem některé si ponechají i stávající B-tým. Kromě Slovácka tak učiní ještě Sigma Olomouc a Baník Ostrava. „Chceme béčko i juniorku. Naopak zrušíme dorost U18," vyjádřil se vedoucí ligového mužstva Baníku Ostrava Jaroslav Janoš.

Druholigové celky povinnost přihlásit svoji rezervu do soutěže juniorek naopak nemají. Toho využijí ve Zlíně a MSFL zachovají. „Těch důvodů je víc. Ať se to týká počtu hráčů a dalších věcí," naznačil sekretář Tescomy Jakub Holcman.

Podobná slova ale zatím nechávají svaz v klidu. „Ono se to mění. Kluby, které dřív prohlašovaly, že ruší béčka, je nyní zase chtějí nechat, proto tomu zatím nepřikládám žádnou váhu," zůstává v klidu sekretář Řídící komise fotbalu pro Moravu Radek Šindelář.

Třetí ligu plánují dobrovolně opustit jen Vysočina Jihlava a Zbrojovka Brno. „Béčko jako takové zrušíme, chceme jenom juniorku," tvrdí sportovní ředitel Zbrojovky Zdeněk Kudela.

„MSFL si určitě neponecháme," navazuje na něj mluvčí FC Vysočina Miroslav Fuks. Právě Jihlava ještě může postupové možnosti v nižších soutěžích ovlivnit. Její druholigový A-tým hraje v sobotu doma s předposledním Třincem (jde o slezský celek, který sestupem zamezí vyššímu počtu postupujících do MSFL – pozn. aut.), který k záchraně potřebuje vyhrát, ale ani to mu nemusí stačit.

Navíc Vysočina je jen krůček od postupu do vysněné Gambrinus ligy. K definitivě potřebuje bod a jen těžko si nechá ujít příležitost oslavit vybojování nejvyšší soutěže před vlastními fanoušky.
Dříve by sestup Třince znamenal pád dvou celků z MSFL. Podle postupového a sestupového klíče, který v zimě vypracovala moravská sportovně-technická komise, je ovšem hlavním kritériem právě počet B-týmů, které opustí a zůstanou v MSFL.

Pokud by už byl konec soutěží po uplynulém víkendu, vypadalo by vše následovně: MSFL by vyhrál a následně postoupil do druhé ligy HFK Olomouc, opačným směrem půjde Třinec. Do divize by sestoupila Líšeň. Postup do třetí ligy by naopak slavil lídr divize D, Žďár nad Sázavou, z divize E by šly o soutěž výš vedoucí Slavia Orlová-Lutyně a druhý Prostějov, který má více bodů než ve skupině D druhá Bystrc.

Z obou divizí budou sestupovat tři celky. V divizi D by to byla poslední Sparta Brno a v divizi E Slavičín, který by ještě doplnil Dolní Benešov, protože má méně bodů než ve skupině D předposlední Bohunice.

Do divizí tak postoupí pouze vítězové krajských přeborů. Aktuálními lídry jsou Stará Říše (Vysočina), Blansko (jižní Morava), Hranice (Olomoucký kraj), Morkovice (Zlínský kraj) a Český Těšín (Moravskoslezský kraj).