Ve městě ležícím na řece Váh, kam pravidelně dojížděl z Lukova, kde bydlel, dlouho vykonával funkci ředitele mládeže. „Práce mě naplňuje. Bavím se tím,“ hlásil redaktorovi Deníku před třemi lety.

Do Trenčína zamířil z Uherského Hradiště v roce 2003. Tehdy slovenský klub koupila firma Synot. I když se podnikatel Ivo Valenta na Sihoti dávno neangažuje, Štefanko zůstával klubu věrný. Pozici generálního manažera po změně vedení vyměnil za ředitele mládeže.

Známý fotbalový trenér a funkcionář Igor Štefanko (na snímku) působí v Trenčíně jako ředitel mládeže.Známý fotbalový trenér a funkcionář Igor Štefanko (na snímku) působil v Trenčíně jako ředitel mládeže.Zdroj: Deník/Libor Kopl

Ta trenčínská patří na Slovensku dlouhodobě k nejlepším. Vždyť klub vychoval třeba Stanislava Lobotku z Celty Vigo. Matúš Bero zase nedávno přestoupil do Arnhemu.

„Je tady velmi kvalitní mládež. Dost dobrých odchovanců se uplatňuje i v zahraničních ligách,“ připomínal.

I když zkušený trenér a funkcionář pracuje na Slovensku, díky svým kontaktům má velký přehled i o dění v moravských klubech. Když má čas, pravidelně navštěvuje domácí zápasy Slovácka i Zlína. „Na ligu chodím,“ říká Štefanko.

Brankář Fastavu Zlín Stanislav Dostál při zápase s Teplicemi.
Někteří kluci ani neznali vítězný pokřik, přiznává s úsměvem gólman Dostál

Známý odborník připomínal, že ve fotbale se vždy musí o něco hrát.

„Nic neřešící zápasy dvou týmů ze středu tabulky nikoho nebaví. Hráče ani fanoušky,“ tvrdí.

Až do své smrti udržoval vazby a kontakty s představiteli Zlína i Slovácka. Na lavičce ševců působil dlouhých jedenáct let, poté se stal ředitelem klubu.

„Mají respekt vůči mně, já zase respektuji lidi, kteří fotbal v krajských klubech dělají. Vím, co to obnáší. Na Moravě nejsou nekonečné možnosti jako ve Spartě nebo jiných klubech,“ říkal.

S některý odborníky nesdílel názor, že by v regionálních klubech měli hrát pouze odchovanci a hráči z nejbližšího okolí. „V Trenčíně máme hodně cizinců a nestěžujeme si,“ uvedl slovenský činovník. „Naopak, jsou pro nás přínosem,“ přidává.

Brankář Slovácka Filip Nguyen společně se ženou Anetou a půlroční synem Filipem.
Brankář Slovácka Nguyen se v úterý oženil. Podívejte se, jak mu to slušelo

Právě z přestupů zahraničních fotbalistů ve slovenském klubu v posledních letech těží. „Hráči nejsou drazí, za rok za dva jsou velmi zajímaví i pro zahraniční kluby,“ připomíná Štefanko, který nerozlišuje hráče na domácí a zahraniční.

„To je archaismus,“ tvrdí. „Pro mě jsou to naši hráči. Rozhodující je kvalita. Zahraniční hráč musí být lepší než domácí,“ dodal závěrem.

Nyní už bude fotbalové zápasy v Česku i na Sousedním Slovensku sledovat z nebeského mráčku. Díky za všechno trenére!