Nejhorší scény se udály ještě před zápasem. "Naprostý chaos," hlásili reportéři deníku The Daily Telegraph.

K impozantnímu stadionu ve Wembley dorazily tisíce fanoušků, kteří neměli vstupenku. Začal boj. Stěží představitelný útok směrem k turniketům. Podle tvrzení pořadatelů se do útrob arény nikdo nedostal, ale policie posléze přiznala, že to není pravda.

Oficiální vyjádření znělo takto: "Malá skupinka lidí pronikla dovnitř."

Marcus Rashford zpytuje svědomí pro neproměněné penaltě.
Tři penaltoví nešťastníci. Zrádci Anglie? Internet zahltily rasistické urážky

Těžko říct, kolik těch osob nakonec bylo. Během večera se na sociálních sítích objevilo několik záběrů, na nichž jsou zachyceni fanoušci, kteří vnikli na stadion.

Zdroj: Youtube

Rozvášněný dav se minimálně v jednom případě dostal do křížku s fanoušky uvnitř. Skončilo to ošklivými scénkami. Krvavými šrámy, pěstmi, kopanci. Podle dostupných informací se útok nevyhl ani dětem.

Upozornění: následující záznam zachycuje agresivní, brutální jednání. 

"Zatkli jsme 45 lidí," oznámila Metropolitní policie.

Evakuace, rozbité výlohy

Stadion mohl být naplněn z 80 procent kapacity, ale podle britských médií je pravděpodobné, že lidí bylo na tribunách víc než avizovaných 65 tisíc. 

"Byl jsem svědkem toho, jak fanoušci procházejí za zády těch, co mají vstupenku. Dokonce i mě chtěl kdosi podplatit," napsal novinář Ben Rumsby. Jeho slova následně potvrdili i další uživatelé Twitteru.

Během zápasu došlo také k dalšímu selhání pořadatelské služby, která nechala na hřiště vniknout polonahého mladíka. Trvalo minutu, než byl zpacifikován.

Zdroj: Youtube

Mimochodem, výtržnosti se netýkaly jen Wembley. Během dne muselo být evakuováno nádraží King's Cross, protože chuligáni tady odpálili desítky světlic. Přímo v centru, na náměstích Trafalgar Square a Leicester Square, se zase demolovalo, co bylo k mání. Třeba skleněné výlohy.

Mistrovství Evropy ve fotbale - finále (Londýn):Itálie - Anglie.
Anglie smutní, mistry Evropy jsou Italové. Albion (znovu) vyhořel v penaltách

I tady se angličtí fanoušci snažili vniknout bez lístku do oficiálních fanzón.

Zůstává otázkou, jak se k celému případu a Anglii postaví UEFA. Ostuda je to mimořádná, stejně jako bučení při hymně Itálie. Nicméně naposledy vynesli fotbaloví funkcionáři trest nadmíru směšný - pokutu 30 tisíc eur.