Mírně tak poupravili bilanci vzájemných zápasů, ve které však nadále vládne albrechtický Baník, který za posledních šest sezon nasbíral ve vzájemných duelech o šest výher víc.

O tu sobotní stonavskou se však postaral výraznou měrou Jiří Malúš, který zažil atmosféru derby poprvé. „Na podzim k nám přišel až po zápase v Albrechticích," vybavil si trenér Stonavy Karel Sochora. „Dneska hrál opravdu výborně, zápas mu sedl a byl snad všude," chválil Sochora útočníka Stonavy, který dal branku již ve druhé minutě.

Ještě dříve ji stihl albrechtický Hovůrka, jehož radost ale utnul zvednutý praporek pomezního rozhodčího. „Ten ofsajd se nám tedy vůbec nezdál," přiznal albrechtický trenér Dušan Kohút. Vzápětí mohl smutnit ještě víc, protože se trefil již zmiňovaný Malúš.

Otevřel tak stavidla útočné kopané, protože oba celky plné výborných fotbalistů chtěly především hrát a dávat branky. „Je fakt, že po tom posledním výprasku (2:7 od Dobratic) jsme se chtěli rehabilitovat, což se povedlo. Navíc kluky ani nebylo třeba nějak speciálně motivovat. Derby chce vždycky zvládnout každý," zasmál se Sochora.

Aktivnější Albrechtice po dvaceti minutách srovnaly na 1:1, když se prosadil Korzeniowski, jenže právě jeho zaváhání stálo ve 34. minutě hosty další inkasovaný gól.

Za stavu 1:1 se ovšem lámal pomyslný chleba, protože brankář Gaszczyk v dalších dvou obrovských šancích vychytal Žylu a Chumchala. „Ani jeden, zvláště Tonda Chumchal, to nepropasírovali přes brankáře," vybavil si Kohút.

„Gašo nás podržel, jako prakticky po celé jaro. Prokázal formu a díky němu jsme nakonec prestižní zápas zvládli," oddechl si pro změnu Sochora.

Nejlepší střelci Stonavy Zoller s Kiselem převrátili svými trefami vývoj zápasu na stranu domácích a nálada v albrechtickém táboře se sesula někam do temného sklepení.

Nicméně hodnotný fotbal pokračoval i po změně stran a diváci se bavili. Jen ty góly už tolik nepadaly. Poslední dal nejlepší jarní střelec domácích Josef Zoller, čímž uzavřel účet zápasu a zároveň fakt, že v letošní sezoně se budou Albrechtičtí v konečné tabulce dívat svému sokovi na záda. „A o to nám šlo především," zasmál se Karel Sochora.

„Když se jeden raduje, druhý smutní. Derby nechce prohrát nikdo, ale je fakt, že ve druhé půli už jsme tam kromě nějakých hlaviček nic neměli. Stonava byla tentokrát produktivnější," uznal sportovně albrechtický Dušan Kohút.

SK Stonava – Baník Albrechtice 4:1 (3:1)

Branky: 34. a 73. Zoller, 2. Malúš, 38. Kisel – 20. Korzeniowski. Rozhodčí: Vojkovský – Potiorek, Bartek. ŽK: 2:1. Diváci: 150.

Stonava: Gaszczyk – Mančař, Zielonka, Graňák, Kratka – Kisel, Dittrich, Němec, Kubiena – Malúš (90. Sochora), Zoller (89. Zachata). Trenér: Karel Sochora.

Albrechtice: Mato – Kulhánek, Hovůrka (65. Jan Kociolek), Věčorek, Vagner – Žyla (62. Jakub Kociolek), Korzeniowski, Dorozlo, Izaiáš – Marcol, Chumchal. Trenér: Dušan Kohút.