Během týdne dořešili domácí angažování bohumínského Kurušty, který se také jako první zapsal do střelecké listiny, když proměnil penaltu. „Zavedli jsme teď páteční dopolední tréninky pro kluky, kteří nechodí na odpolední, nebo mají volno. Kdo chce, může si přijít ťuknout do balonu. Neříkám, že to má na naši hru nějaký zásadní vliv, ale svědčí to o přístupu hráčů," přiblížil trenér Dětmarovic Josef Jadrný.

Jeho tým odstartoval zápas výborně, přehrával Orlovou v důrazu a bojovnosti. Během poločasu vedl 3:0. „Připravovali jsme se na soupeře poctivě, hlavně na Jarmila Kopla, který je jedním z nejlepších hráčů, co se týče výběru místa v soutěži. Sice nám dal gól, ale jinak se už naštěstí neprosadil, zatímco my čtyřikrát. A šancí bylo daleko víc, ještě jsme pak trefili tyčku," vybavoval si Jadrný ránu Macka.

Hra domácích se točila kolem kapitána Hrtánka. „To je naše osobnost, obrovský příklad v přístupu k tréninku i zápasům. Na stoperu by ho byla škoda, tak jsem ho vytáhl do středové řady," upřesnil Jadrný, kterému se výkon mužstva líbil.

„Rozdíl oproti předchozímu zápasu s Hájem byl v tom, že jsme hráli celou dobu a ne jen poločas. Jsem určitě spokojen, kluci makali na sto procent, pěkná návštěva se bavila, dali jsme čtyři góly, předvedli dobrý fotbal. Co víc si přát?" usmíval se Jadrný nad zlepšenými výkony hráčů. Oproti prvnímu zápasu zahrál výborně třeba Ristovský a svůj výkon korunoval zaslouženě brankou.

Derby. Dětmarovice (v modrém) si doma poradily s Orlovou.Zdroj: Tomáš Januszek

To trenér Slavie Milan Procházka nemohl být spokojen ani trošku. Nicméně zůstal nad věcí. „Dětmarovice rozhodly svým přístupem a nasazením. To jsem u našich postrádal, kluci vůbec neběhali," podotkl Procházka. „Navíc jsme dělali hrubky při bránění, stoperská dvojice Kolenko – Věčorek na sebe vůbec nemluví, pak z toho vznikají zmatky. Oba vyrobili první dva góly. Čekal jsem, že na ten bod z Šenova, kde jsme si zasloužili spíš vyhrát, navážeme, ale výkon celého mužstva byl pro mě zklamáním," uznal Procházka.

I tak se snažil s průběžným stavem 0:3 něco dělat, nasadil do hry dravé mladíky, kteří hru oživili. Pak se Orlová dočkala snížení. „Tady jsme se mohli nadechnout, jenže přišla chyba při zpracování míče – s tím jsme měli problém celou dobu – a čtvrtý gól Dětmarovic. Soupeři gratuluji, vyhrál naprosto zaslouženě," dodal sportovně Procházka.

Čtěte také: Karvinští házenkáři prohrávají v sérii 0:2

V domácím táboře se po utkání mohutně slavilo. „Přece jen je to derby a pro mě osobně jsou navíc utkání s Orlovou prestižnější než obvykle," usmíval se Jadrný, který v Orlové dlouho trénoval.

Naopak hosté musí o udržení v přeboru bojovat dál. „No, když už nic, dnešní utkání mi napovědělo, že mladí mají zájem hrát. Naši hru po prostřídání oživili, tak si nechám projít hlavou, jestli by příště neměli hrát už od začátku. My jsme dnes selhali v základních vlastnostech a bez toho nelze uspět ani v okrese. Naším nejlepším hráčem byl mladý Kroček, naopak hodně zklamán jsem z výkonu středové dvojice Široký – Matušík. Příště se musíme markantně zlepšit," zakončil Procházka.

SK Dětmarovice – Slavia Orlová 4:1 (3:0)

Branky: 6. z pen. Kurušta, 19. Macko, 42. Ristovský, 76. Beilner – 72. Kopel. Rozhodčí: Laštuvka – Fajkus, Vranay. ŽK: 1:2. Diváci: 320.

Dětmarovice: Kotrla – Derík, Stanowski, Zahatlan, Holý (67. Kloda) – Hrtánek, Mleziva (76. J. Ligocký) – Beilner (80. Popek), Kurušta, Macko – Ristovský (85. Ženíšek). Trenér: Josef Jadrný.

Orlová: Polášek – T. Herák (46. Pristáš), Kolenko, Věčorek, Schimke (85. Malík) – Renta (50. Botur), Široký (80. Koschny), Matušík, Kroček – Kopel, Regec (46. A. Herák). Trenér: Milan Procházka.