Na úvod se v něm střetla okresní mužstva petrovické Lokomotivy a Havířova. Nerozhodný výsledek 1:1 po devadesáti minutách poslal oba divizní celky do prodloužení (to se zavedlo už v minulé sezoně) a v něm měli více síly i umu havířovští hosté.

Na lavičce domácí Lokomotivy si staronovou premiéru odbyl zkušený kouč Zdeněk Dembinný. „Vlastně ještě před deseti dny jsem nevěděl, že budu v Petrovicích,“ pousmál se dlouholetý činovník a trenér fotbalového Třince. S mužstvem se ani moc seznamovat nemusel. „Dost hráčů znám, ale dnes jsme jich proti Havířovu měli i hodně nových. V utkání nám hodně uškodilo odstoupení zkušeného Hoffmanna, to byla velká ztráta,“ začal Dembinný s hodnocením.

Petrovice (v oranžovém) v poháru proti Havířovu.Zdroj: Tomáš Januszek

Indiáni se na sklonku první půle ujali vedení, když v zárodku akce byl hrající kouč mužstva Miroslav Matušovič a na jejím konci jako správný kapitán Lukáš Skoupý.

„Věděli jsme, že to tady bude náročné. Vždycky to tak je, navíc je to derby. Čekal jsem kvalitní zápas a s naším výkonem mohu být spokojen. Sice jsme si to klasicky zkomplikovali, když pomalu z první střely na naši bránu trefil soupeř (Paduch) vinkl, ale jinak jsme drželi balon my a byli iniciativní. Finální fázi jsem čekal lepší, ale je třeba ocenit i soupeře, který dobře bránil a vykrýval všechny prostory,“ uznal po utkání Matušovič.

Jeho tým měl navrch kondičně, lépe se pohyboval a nakonec v prodloužení dvěma pohlednými akcemi pečetil zasloužený postup.

Na penalty nedošlo, Havířov vyhrál už v prodloužení.Zdroj: Tomáš Januszek

„My jsme s přípravou teprve začali. Před utkáním jsme měli vlastně jen tři dny ostré přípravy a bylo vidět, že kluci toho měli plné kecky. Nevím, jak to tu vypadalo v minulosti, ale fyzická kondice je u týmu zanedbaná a na tom musíme zapracovat. Fotbalovost dnes byla na straně soupeře, akorát nás mrzely ty dvě branky ‚do šatny‘ na konci poločasu a v prodloužení,“ rekapituloval Dembinný a moc se mu nezamlouvalo, že se místo penalt dočkali diváci nejprve prodloužení.

„Trochu to nechápu. Týmy jsou pár dní v přípravě a hned museli absolvovat dalších náročných třicet minut. Divák by určitě raději viděl atraktivní penalty,“ namítl logicky.

Právě díky fyzičce pak Havířov jeho tým v prodloužení přehrál. Ale to není zase taková novinka. Na kondici si trenér Matušovič hodně zakládá. „Dneska ti kluci umí běhat už i v okresním přeboru. Bez patřičné fyzičky se neobejdete. Po hodině hry se většinou rozhoduje a naši hráči vědí, že kdo poctivě trénuje, má u mě do základní sestavy blíž. I proto mám na tréninku většinou osmnáct lidí,“ usmíval se spokojený Matušovič.

Stopera Lokomotivy Davida Gilla přišel na hřiště podpořit i jeho malý syn.Zdroj: Tomáš Januszek

Jeho svěřenci toho přitom v posledních deseti dnech stihli docela dost. „Začali jsme minulou středu, až do soboty každý den trénovali, v neděli odjeli na turnaj, kde jsme sehráli dva zápasy a teprve v pondělí dostali kluci volno. Pak se zase jelo tři dny v kuse a dnes z toho kluci těžili. Měli jsme více sil a potvrdili to, co nás zdobilo už v minulé sezoně,“ mnul si ruce Matušovič.

Jeho tým se už v úterý 18. července utká na domácí půdě s druholigovým Třincem.

Lokomotiva Petrovice – MFK Havířov 1:3 po prodl. (1:1, 0:1)

Branky: 78. Paduch – 45. L. Skoupý, 105. Förster, 113. Matušovič. Rozhodčí: Broskevič – Trigas, Tvardek. ŽK: 3:2. Diváci: 120.

Petrovice: Pacanovský – Ruisl, Gill, Hoffmann (46. Paduch), Bajzath – Chwastek (99. Hilbert), Dittrich, Bujok, Pilch – Hanusek (68. Hujo), Urban. Trenér: Z. Dembinný.

Havířov: Směták – Lisický, Cigánek, Matušovič, L. Skoupý – Omasta, Zupko, Švábík (73. Uher), Lišaník (76. Förster), Klejnot – K. Skoupý. Trenér: M. Matušovič.