Jaboticaba je ovocná dřevina rostoucí v oblastech Jižní Ameriky.
Zdroj: Shutterstock
Přímo z kmene stromu vyrůstají bílé květy, které se postupně promění v lahodné plody.
Zdroj: Wikimedia Commons, Bruno.karklis, CC BY-SA 4.0
Plody jaboticaby velmi připomínají hrozny.
Zdroj: Wikimedia Commons, Bruno.karklis, CC BY-SA 4.0
Zdroj: Wikimedia Commons, Forest and Kim Starr, CC BY 2.0
Jaboticaba roste velmi pomalu. Neroubovaný strom plodí po deseti až dvaceti letech.
Zdroj: Wikimedia Commons, Vitor.siaraujo, CC BY-SA 4.0
Jaboticaba ve svých přirozených podmínkách může dorůst až do výšky 15 metrů.
Zdroj: Wikimedia Commons, Bruno.karklis, CC BY-SA 4.0
Ochutnat čerstvé plody není jen tak. Už tři nebo čtyři dny po utržení začínají kvasit, takže se prakticky nevyvážejí.
Zdroj: Wikimedia Commons, Bruno.karklis, CC BY-SA 4.0
Brazilské hrozny vyrůstají především ze starého dřeva. Mladé výhonky neplodí.
Zdroj: Wikimedia Commons, Bruno.karklis, CC BY-SA 4.0
Temně fialové kuličky připomínají vzhledem i chutí hrozny.
Zdroj: Wikimedia Commons, Forest and Kim Starr, CC BY 2.0
Šťávu z jaboticaby je možné například zamrazit v tvořítku na led.
Zdroj: Wikimedia Commons, Forest a Kim Starr, CC BY 2.0
Z jaboticaby se vyrábí mimo jiné i víno.
Zdroj: Wikimedia Commons, El Mono Español, CC BY-SA 4.0
Detail nezralých plodů.
Zdroj: Wikimedia Commons, mauroguanandi, CC BY 2.0
Detail květu.
Zdroj: Wikimedia Commons, mayu Message, CC BY 3.0
Mladá rostlina. Lososově růžové lístky postupně změní barvu v tmavě zelenou.
Zdroj: Wikimedia Commons, Forest & Kim Starr, CC BY 3.0 US