Jak na perníčky podle Markéty v troubě
Výhodou toho těsta je, že se do něj můžete pustit i na poslední chvíli. „Tyto perníčky jsou skvěle vyladěné chuťově i konzistenčně, s těstem se dobře pracuje. Po upečení jsou opravdu hned měkké a jsou prostě nejlepší,“ dělí se o recept foodblogerka Markéta Chovancová známá jako Markéta v troubě.
Suroviny
- 5 lžic rozpuštěného medu
- 100 g rozpuštěného másla
- 2 vejce
- 500 g hladké mouky
- 200 g moučkového cukru
- 2 lžíce kakaa
- 2 kávové lžičky koření do perníku
- 1 lžičku mleté skořice
- 1 lžičku sody
- 1/4 prášku do perníku
Postup
- V menší misce si smícháme tekuté suroviny, tedy rozpuštěné máslo (ne horké), vajíčka a rozpuštěný med (pokud je zcukernatělý, rozpustit také).
- Ve větší míse si smícháme sypké suroviny, tedy mouku se sodou (případně i práškem do perníku), cukr, kakao, koření a skořici.
- Misku s tekutými surovinami přelijeme do mísy se sypkými surovinami a vypracujeme hladké těsto.
- Těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme alespoň pár hodin odpočívat v lednici.
- Poté necháme pár minut odstát v teple a vyválíme placku cca 3 až 4 milimetry silnou, tenší ne. A vykrajujeme tvary, které se nám líbí.
Markétin tip: „Mám silikonovou podložku na vyvalování, která se nemusí skoro vůbec podsypávat, kdybych ji neměla, vyválím to na pečícím papíře. Nedávejte tam moc mouky!“
- Perníčky pečeme ve vyhřáté troubě na 175 stupňů Celsia cca 5 až 10 minut, dle trouby. Pozor, perníčky nesmíme přesušit do tvrda.
- Ihned po vytažení z trouby potřeme perníčky připraveným rozšlehaným vajíčkem pomocí mašlovačky a necháme vychladnout.
Bílková poleva
Připravíme si polevu z půlky bílku, 1 lžíce citronové šťávy a postupně proséváme a přimícháváme moučkový cukr, třeme lžící v misce dokud nedosáhneme požadované konzistence tak, aby se poleva neroztékala.
Můžeme vyzkoušet na jednom perníčku, případně dodat více cukru, pokud je moc řídká, nebo naopak citronovou šťávu, pokud je příliš hustá.
Perníčky sladujeme v plechové krabičce a v chladu.
Jak si vyrobit domácí perníkové koření
Koupené koření téhle směsi nesahá ani po kotníky. Udělejte ho klidně i z dvojité dávky, jiné už nikdy nebudete chtít. Kardamom, anýz i pepř můžete vynechat, opravdu perfektní ale je, když je plné chutí.
Budete potřebovat:
- 2 lžičky mletého hřebíčku
- 1 lžička muškátového květu
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1 lžička mletého kardamomu
- ½ lžičky mletého anýzu
- špetka mletého bílého pepře
- 7 g mleté skořice (ideálně cejlonské).
Aby bylo koření vyvážené, mělo by obsahovat asi 40–60 % skořice. Do misky nejprve vsypte všechno koření kromě skořice, mělo by vážit zhruba 10 g. Podle toho tedy dosypte 7 g skořice (nebo méně, pokud některý druh vynecháte). Promíchejte a skladujte ve vzduchotěsné nádobě.