Pečené ředkvičky s fetou

4 PORCE, PŘÍPRAVA 30 MINUT

Ředkvičky sice koupíte většinou celý rok, ale ty první jarní jsou stejně nejlepší. Pokud je nechcete chroupat jen tak zasyrova, vyzkoušejte náš recept na pečené.

• ředkvičky 2 svazky
• balsamikový ocet 2 lžíce (doporučujeme použít balsamikovou redukci)
• sýr Feta 200 g
• olivový olej 2 lžíce
• česnek 1–2 stroužky
• pažitka 1 malý svazek
• sůl a pepř
• bageta k podávání

1. Ředkvičky operte, odřízněte nať i kořínek a rozpulte je. Pokapejte je olejem, osolte, opepřete a dobře směs promíchejte. Rozložte je na plech tak, aby neležely na sobě. Pečte 15–20 minut v troubě při teplotě 180 °C.

2. Pár minut před dopečením přidejte nadrobno nasekaný česnek a promíchejte. Vraťte do trouby a pečte všechno dohromady jen 3 minuty.

3. Upečené ředkvičky vsypte do mísy, zalijte je balsamikem, přidejte nasekanou pažitku a promíchejte. Posypejte nadrobenou fetou a podávejte s čerstvou bagetou.

Křenová pěna s mandarinkou a ořechy
Chutně a bez lepku. Čtyři úchvatné recepty, které lze jíst i při dietě

Salát z čekanky a cizrny s dresinkem z pasty Tahini

4 PORCE, PŘÍPRAVA 15 MINUT

• čekanka 2 puky
• okurka ½ ks
• cizrna 1 plechovka
• čerstvá máta 1 hrst

DRESINK:

• tahini 1 lžíce
• citronová šťáva 1 lžíce
• česnek 1 stroužek
• jablečný nebo bílý vinný ocet 1 lžička
• sůl a pepř
• pečivo k podávání

Česnek utřete se solí. Spolu s ostatními surovinami na dresink ho dejte do misky, přilijte 2 lžíce vody a dobře prošlehejte. Cizrnu slijte, propláchněte a nechte okapat. Promíchejte ji s nakrájenou čekankou, okurkou, zalijte připraveným dresinkem a ozdobte mátovými lístky. Větší mátové listy můžete nakrájet a přidat do salátu. Podávejte s pečivem.

TIP GURMETU
Než se objeví křehké jarní saláty z domácí sklizně, zaskočí za ně ochotně čekanka. Tento křupavý host české kuchyně obsahuje spoustu vitaminů a jeho lahodnou, nahořklou chuť krásně vyváží svěží dresink.

Rychlá rybí putanesca

4 PORCE, PŘÍPRAVA 30 MINUT

Ryba je pro rychlé večeře jako dělaná. Zejména v případě filetů je příprava poměrně rychlá, jemné rybí maso navíc snese různé způsoby ochucení. V případě našeho receptu jsme se inspirovali slavnou omáčkou na těstoviny.

• treska 4 filety bez kůže
• fenykl 1 bulva
• červená cibule 1 ks
• cherry rajčata 250 g
• česnek 4 stroužky
• tymián pár snítek
• krájená rajčata 1 plechovka
• bílé víno 120 ml
• cukr 1 lžička
• sherry ocet 1–2 lžičky
• olivy 2–3 lžíce, nejlépe typu Kalamata
• kapary 2 lžíce
• olivový olej
• sůl a pepř
• bílé pečivo k podávání

1. Fenykl nakrájejte a krátce povařte. Stačí jen pár minut, aby trochu změkl. Mladé výhonky nechte stranou na ozdobení hotového jídla. Fenykl poté slijte, nechte okapat a dejte na pekáč s vyšším okrajem nebo do zapékací misky spolu s cherry rajčaty, kolečky červené cibule a nadrcenými stroužky česneku. Pokapejte olivovým olejem, osolte, opepřete a vložte do trouby rozehřáté na 180 °C na 20 minut.

Kuře s houbovou omáčkou
Kuře s houbovou omáčkou. Vynikající recept pro milovníky hub

2. Rajčata z konzervy smíchejte v rendlíku s cukrem, bílým vínem a sherry octem. Přihoďte tymián a krátce povařte. Poté přidejte olivy, kapary a směs propasírujte sítkem na upečenou zeleninu na pekáči. Doprostřed položte rybí filety. Pokapejte je olejem, osolte a vraťte pekáč nebo zapékací misku do trouby k dopečení na 12–15 minut. Hotové jídlo posypejte mladými lístky fenyklu a podávejte s bílým pečivem.

TIP GURMETU
Fenykl před zpracováním krátce povařte. Bude šťavnatější a rychleji v omáčce změkne.

Karí z mletého krůtího masa

4 PORCE, PŘÍPRAVA 30 MINUT

Rychlou exkurzi do indické kuchyně zvládnete i při každodenním vaření. Nejde sice o autentický recept, ale chuť a vůně vás přesto okouzlí.

• mleté krůtí maso 500 g
• rýže Basmati 220 g
• cibule 1 ks
• česnek 3 stroužky
• strouhaný čerstvý zázvor 1–2 lžíce
• mletý římský kmín 2 lžičky
• mletý koriandr 2 lžičky
• mletá kurkuma 2 lžičky
• mražený hrášek 200 g
• zelené chilli papričky 2 ks nebo podle chuti
• kuřecí nebo zeleninový vývar 200 ml
• šťáva z 1 citronu
• sůl
• kokosový olej
• čerstvý koriandr

1. Na pánvi rozehřejte kokosový olej a orestujte na něm mleté krůtí maso. Po 5 minutách přidejte cibuli nakrájenou na kostičky, osolte a opékejte dalších 5 minut. Pak vmíchejte nasekaný česnek, strouhaný zázvor, pokrájenou chilli papričku a pokračujte dalších 5 minut.

Vepřové špízy s pečenými bramborami a majonézou
Jak na vepřové špízy s pečenými bramborami a majonézou

2. Nakonec přisypte všechno koření a rýži. Podlijte vývarem a nechte 15 minut dusit pod pokličkou. Těsně před dokončením přidejte na pár minut hrášek a nechte směs dojít. Dochuťte citronovou šťávou a posypte nakrájeným čerstvým koriandrem.

TIP GURMETU
Ujela vám ruka s papričkami? Zjemněte karí jogurtem. Spolehlivě totiž stáhne pálivost a zchladí bolavá ústa. Pokud máte ředkvičky z farmářského trhu nebo z dobrých zdrojů, přidejte do salátu pár malých lístků.

Gurmet - neodolatelný český originál. Skvělé recepty, rozhovory s odborníky, ověřené informace a cenné tipy. Časopis Gurmet patří dlouhodobě na špičku mezi gastronomickými tituly. Zároveň není jen další kuchařkou, sleduje aktuální trendy v gastronomii a životním stylu. Reaguje tak nejen na rostoucí zájem lidí o to, co jíme a co bychom měli či mohli jíst, ale také na prudký rozvoj v gastropodnikání v posledních letech. Našim čtenářům přinášíme vedle originálních a vyzkoušených receptů také rozhovory, reportáže, osobní zpovědi a příběhy lidí, kteří jsou v této oblasti aktivní a inspirativní.

Kateřina Bednářová