Svatomartinské rohlíčky jde zvládnout i jednoduše a rychle. Recept na jednoduché těsto bez kynutí jen ze tří ingrediencí sdílí i známá foodblogerka Markéta v troubě.

„Náplň můžete zvolit podle své chuti, například čokoládovou, makovou nebo tvarohovou. V tomto případě jsem vybrala náplň oříškovou se smetanou a medem, aby to byly opravdu tradiční Svatomartinské rohlíčky,“ uvádí Markéta Chovancová alias respektovaná kuchařka Markéta v troubě.

Recept na Svatomartinské rohlíčky

Budete potřebovat:
Na těsto:

  • 400 g hladké mouky
  • 250 g zakysané smetany
  • 1 vanilkový cukr
  • 250 g studeného másla
  • špetka soliLahodný výsledek.Lahodný výsledek.Zdroj: se svolením Markéty Chovancové

Na náplň:

  • 200 g vlašských ořechů
  • 100 g smetany ke šlehání (30% )
  • půl lžičky skořice
  • 2 lžíce medu

Postup: 

  1. Do misky odvážíme mouku, osolíme, nakrájíme studené máslo na malé kostičky, přidáme vanilkový cukr, zakysanou smetanu a vše rychle spojíme v těsto (můžeme i velmi krátce zamíchat v robotu). „Těsto bude lehce lepit, nepřidáváme však mouku, aby zůstalo těsto křehké. Pracovat se s ním bude nakonec dobře,“ upozorňuje Markéta v troubě.
  2. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a dáme alespoň na hodinu vychladit do lednice (klidně přes noc).
  3. Mezitím si připravíme náplň, tedy do misky odvážíme namleté či rozmixované vlašské ořechy, přidáme smetanu, skořici, med a promícháme.
  4. Troubu rozehřejeme na 175 °C.
  5. Vychlazené těsto rozdělíme na 4 díly.
  6. Každý díl rozválíme na hladkou moukou podsypaném válu do tvaru kruhu, o tloušťce cca 3 mm.
  7. Kruh nakrájíme na 8 dílků jako pizzu. Na širší část každého dílku dáme malou lžičku náplně, zamotáme směrem do středu do tvaru rohlíčku, konce stiskneme k sobě, aby náplň nevytekla a skládáme na plech vyložený pečicím papírem.
  8. Rohlíčky potřeme rozšlehaným žloutkem s lžičkou vody a pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C cca 15 minut. Hotové rohlíčky necháme dojít na plechu na lince a můžeme pocukrovat či obalit moučkovým cukrem. Vychladlé rohlíčky uchováváme ve vzduchotěsné krabičce. 
Tip od Markéty v troubě: Když do těsta nedáte cukr, má spoustu využití například i na slané záviny, plněné kapsičky slanými i sladkými náplněmi dle chuti.

O Markétě v troubě: 

Zdroj: Youtube