Noční přehlídka

Pokud do Lužné zavítáte o druhém červnovém víkendu, čeká na vás pestrý a zajímavý program. Největší železniční muzeum v České republice totiž bude slavit 25 let od svého otevření. V sobotu 11. a v neděli 12. června se můžete těšit především na přehlídku zatopených parních lokomotiv a nostalgické jízdy v okolí muzea.
Hlavními lákadly budou parní lokomotivy. Představí se lokomotiva řady 354.195 zvaná Všudybylka, stroj 354.7152 přezdívaný Sedma, Heligón řady 414.096, Velký bejček, který nese označení 423.094, a Kremák 534.0323.

Oslavy čtvrtstoletí muzea začnou už v pátek 10. června, kdy si mohou fandové železnic vyfotit nablýskané stroje při noční přehlídce, která se bude konat od 21 do 22 hodin.

Od 1. června do konce prázdnin má železniční muzeum v Lužné u Rakovníka otevřeno každý den včetně pondělků, které bývají v řadě muzeí zavíracím dnem.

Nostalgické jízdy napříč republikou

Pokud se do Lužné u Rakovníka v tomto termínu nedostanete, nemusíte zoufat. Historické vlaky v čele s parními lokomotivami, ale i vozidly elektrické nebo motorové trakce, budou během hlavní turistické sezony jezdit na mnoha tratích po celé republice.

„Ve spolupráci s našimi partnery v krajích jsme letos po covidových omezeních znovu připravili bohatý program nostalgických jízd pod hlavičkou Českých drah. V letošním roce půjde o více než stovku akcí. Podstatná část z nich se odehrává v letní turistické sezoně,“ uvedl náměstek generálního ředitele ČD pro osobní dopravu. Jiří Ješeta.

Zdeňek Najbrt z Krnova se sobotní Prajzské rallye účastnil poprvé. Doprovod mu dělala manželka Jarmila, s níž usedl do béžového Aera 30 Roadster z roku 1939.
Majitel veteránů Zdeněk Najbrt z Krnova: Jsem rád, že rallye baví i mladé lidi

Namátkou lze zmínit třeba Šumavské léto s párou na Volarsku, kde bude jezdit „Kafemlejnek“ 310.093 z roku 1901, Bezdružické parní léto na Plzeňsku, kde se objeví ještě o dva roky starší lokomotiva stejné řady. V jižních Čechách můžete navštívit Léto na Bechyňce s historickými elektrickými vozidly na jediné trati u nás napájení soustavou 1,5 kV stejnosměrných.

Milovníci železniční historie z Prahy a okolí mohou vyrazit na jízdy nazvané Párou Prahou a Párou Posázavím. První trasa je okružní a vede ze smíchovského nádraží romantickým Prokopským údolím do Rudné u Prahy po trati, které se říká Hrbatá. Odtud se dostanete zpět do Prahy přes Hostivice po trase takzvané Buštěhradské dráhy, na které vlak překonává 150 výškových metrů. Pro svůj profil, okolní přírodní scenérie a dva historické viadukty si trať vysloužila označení odvozené podle známé rakouské horské železnice – Pražský Semmering.

Na trase Párou Posázavím se svezete po jedné z našich nejkrásnějších lokálek z Prahy přes Davli do Čerčan. Trati, která vede romantickým krajem kolem řeky Vltavy a Sázavy, dali za první republiky trampové název Posázavský Pacifik a ten jí zůstal dodnes.

Největším "tahákem" Leteckého muzea v Kunovicích je bývalý vládní Tupolev TU-154M imatrikulace OK-BYZ, který v roce 1998 přivezl z olympiády v Naganu české hokejisty se zlatými medailemi. Dostal proto přezdívku Naganský expres.
Máte rádi letadla? V Kunovicích na vás čeká i Naganský expres

Další akce se uskuteční na Moravě. Vlaky v rámci Rožnovského parního léta má vozit téměř stoletý „Velký bejček“. Malý historický motoráček přezdívaný „Hurvínek“ vás zaveze z Břeclavi do pohádkového Lednicko-valtického areálu.

Rosnička se na čas přestěhovala

Zajímavou možnost svézt se a vyfotit si parní lokomotivu, která je v tomto regionu neobvyklá, budou mít lidí ve středních Čechách. V čele několika zvláštních vlaků se zde během léta objeví lokomotiva 464.202, která se pro její výrazně zelenou barvu přezdívá Rosnička. Tento stroj je jinak „doma“ v depozitáři Muzea Českých drah v Olomouci.

„Kvůli opravě točny v depozitáři v Olomouci jsme přesunuli tento poslední typ u nás vyrobené parní lokomotivy do Čech. Zelená lokomotiva s číslem 464.202 běžně jezdí na Moravě. Letos však bude jezdit v Čechách a návštěvníci nostalgických akcí ji uvidí na místech, kam se jinak jen těžko podívá,“ říká Marek Plochý, ředitel Centra historických vozidel českých drah.

Aktuální nabídku historických jízd napříč republikou lze sledovat na webu www.cdmuzeum.cz nebo na Facebooku ČD Nostalgie.