Havířovský tým začal tento týden sérii, která s největší pravděpodobností rozhodne o tom, jestli bude mít AZ dál šanci zabojovat o první desítku, nebo se už pomalu bude muset soustředit na skupinu o udržení.

Zatím má blíže k první variantě, jelikož úvodní ze tří po sobě jdoucích venkovních zápasů zvládl. „A jsme za to rádi. Kluci od samého začátku hráli velmi zodpovědně dozadu, vůbec přístup celého mužstva k utkání byl ukázkový, a od toho se odvíjela i naše hra," pochvaloval si trenér AZetu Martin Janeček.

Šafránek s nulou

Premiéru mezi havířovskými tyčemi si odbyl gólman Dušan Šafránek a lepší start si snad ani nemohl přát. Čisté konto, tři body, navíc hodně důležité v této části sezony a osobní podíl na úspěchu mužstva.

„O Dušanových kvalitách samozřejmě dobře víme. Dnes dostal šanci on a podržel nás, hlavně ve druhé třetině, kdy se do toho Litoměřice opřely. Měly tam několik dorážek, střely z bezprostřední blízkosti, ale Šáfa vše vychytal a nám to umožnilo vstřelit důležitý, chce se mi říci téměř zlomový, první gól," uznal trenér Janeček.

Řádil Kotala

Zodpovědný výkon celého týmu pak pokračoval. „Třetí třetinu jsme zvládli skvěle takticky. Musím vyzdvihnout, že jsme se neuchýlili k nějakému bránění hubeného náskoku, naopak jsme hráli hodně aktivně a to se nám osvědčilo. Do otevřenější obrany soupeře jsme podnikali brejky, což byl případ druhého i třetího gólu do prázdné," podotkl Janeček.

Jeho tým se v posledních dvou minutách ubránil oslabení a Kališníkům dal při jejich power play třetí gól. Nutno poznamenat, že dvě branky vsítil Dvořáček, u všech tří byl ale Kotala.

„Kuba byl dneska u všeho, pochvalu ale zaslouží celá naše čtvrtá útočná řada Dvořáček – Kotala – Pořízek. Byli opravdu nebezpeční, hodně nám dnes pomohli. Na to, že to jsou mlaďoši, byli hodně vidět. Dnes to byl jejich zápas," pousmál se trenér havířovského mužstva, které čeká hned ve čtvrtek další zápas v Benátkách nad Jizerou.

Stadion Litoměřice – AZ Havířov 0:3 (0:0, 0:1, 0:2)

Branky a nahrávky: 31. Dvořáček (Kotala), 49. Pořízek (Kotala), 60. Dvořáček (Kotala). Rozhodčí: Valenta – Malý, Šimán. Vyloučení: 5:6. Bez využití. Oslabení: 0:1. Diváci: 736.

Havířov: Šafránek – L. Doudera, Petran, Krisl, Chroboček, Holomek, D. Seman, Dudek – Kurovský, Hlinka, Rác – Kalus, Hubáček, Kanko – Maruna, Haas, Štumpf – Dvořáček, Pořízek, Kotala – Gřeš. Trenéři: Janeček a Rimmel.