Tradici připomínat si slavná jména minulosti započali v Havířově po předloňském znovuobnovení klubu s tradiční značkou AZ. Od té doby Havířovští vždy na podzim před některým z výjimečných domácích zápasů vyhlásí nová jména pro zařazení do síně slávy a ocení žijící legendy havířovského hokeje.

„Každý významný klub má svou síň slávy a my nechceme zapomenout na bývalého vynikající hráče a trenéry, kteří pro havířovský hokej něco znamenali a hodně toho vykonali," informoval hrající manažer klubu Martin Potočný, jenž stál u zrodu novodobého AZetu.

Letos budou do síně slávy uvedeni František Procházka, několikanásobný reprezentant a účastník mistrovství světa a ZOH z Albertville 1992, dále František Slezák, místní ikona, rozhodčí, vedoucí mužstva, funkcionář či hlasatel klubu, a současný trenér havířovské přípravky Miroslav Kusý. První dva členové budou do síně slávy uvedeni in memoriam.

Všichni tři se tak zařadí po bok Zdeňka Cepka, Rudolfa Kleszcze, Harry Valeriána, Luďka Čajky, Břetislava Bochenského, Milana Stonavského, Jana Nebyly a dalších legend místního hokeje.

Domácí doufají, že zařazení dalších osobností do síně slávy bude korespondovat s dobrým hokejem a havířovským vítězstvím. „Uděláme pro úspěch všechno, i když zrovna z toho mám trochu obavy. Nezřídka to totiž při takových večerech, které se nesou ve slavnostním hávu, dopadá přesně naopak," zasmál se trenér Havířova Tomáš Potěšil.

Hráči však jistě budou chtít dnešní celkovou atmosféru podpořit dobrým výkonem i výsledkem, Karviné budou oplácet porážku v prodloužení. „Pravda, tam jsme nedehráli moc dobrý zápas," vybavil si.

Pak se trochu rozhovořil i na téma střelecké potence. „V posledních dvou zápasech jsme se rozstříleli (AZ dal 25 branek – pozn. aut.), takže doufáme, že střelecká fazona vydrží," přeje si před derby. „Na druhou stranu vím, že derby je nevyzpytatelné a Karviná disponuje škálou kvalitních a zkušených hokejistů. Navíc bych ty poslední dva výsledky nepřeceňoval. S Prostějovem nám to vyšlo, to byl výjimečný zápas, ale Frýdek nám to hodně ulehčil svou odevzdaností," upozornil Potěšil.

Baníkovci z Karviné přijedou do Havířova v roli outsidera. „Loni jsme byli s Havířovem na stejné úrovni, letos je situace jiná, považuji soupeře za suveréna celé soutěže. Jen doufám, že po posledních zápasech se u nás radikálně změní přístup hráčů k utkání. Kdyby to mělo být podobné jako s Porubou, tak do Havířova ani nemusíme jezdit. Dostaneme dvacet a pojedeme zase domů," pravil karvinský trenér Aleš Flašar, jenž ještě bude moci využít pro tento zápas nejproduktivnějšího hráče mužstva a jednoho z nejlepších střelců celé druhé ligy Libora Pavliše, který míří do rakouského Lienzu.

Dnešní zápas začíná v 18 hodin.