Ve vloženém kole cestovali na půdu regionálního rivala z Frýdku-Místku, jenže nedokázali ho porazit ani na čtvrtý pokus. Jedenáct bodů z dvanácti možných ukořistili ve vzájemných derby hráči ligového nováčka. I to je možná důvod, proč už AZ nemá reálné šance proniknout do vyřazovacích bojů.

„Teoreticky je možné ještě všechno, ale soupeři by byli hloupí, kdyby si tu šanci nechali ujít," připustil trenér Havířova Martin Janeček, na němž bylo jasně patrné, jak moc jej prohra mrzí. „Každopádně uděláme ve zbytku sezony vše pro to, abychom se odvděčili našim skvělým fanouškům. I dnes nás hodně podporovali," poslal dík do hlediště.

Havířovští odehráli první třetinu v hale Polárka s rozpaky. Frýdek byl lepší, hostům scházel důraz a přesnost. „Nebyli jsme to my. V šatně jsme si k našemu výkonu museli něco říct, protože tak by to dál nešlo," přiblížil Janeček.

Od druhé části už byl s výkonem mnohem spokojenější. „Zlepšili jsme se, rozhodně jsme byli pohyblivější a aktivnější. Otočili jsme skóre, bohužel nás potopily individuální chyby některých hráčů, u kterých se ty chyby často opakují. Myslím, že pro novou sezonu budeme muset důsledně dbát na složení týmu. Dvě třetiny mužstva dře a my potřebujeme, aby dřela i ta poslední třetina týmu," byl Janeček naštvaný.

Když se ohlédneme za průběhem zápasu, není zas tak složité určit jeho zlomový moment. Vyrovnávací gól Frýdku na 3:3 přišel sekundu před koncem druhé části. „Souhlasím. Byla to ale spíš smůla. Ve druhé i třetí části jsme už zase předváděli velkou pracovitost, bohužel někteří tomu nedávají vše, což se pak promítá i do výsledků. Nad přístupem by se měli hráči zamyslet," konstatoval Janeček.

Jeho svěřenci ještě bojovali, srovnali na 4:4, ale okamžitě zase inkasovali. „Frýdek od druhé třetiny využil snad všechno, co jsme mu nabídli. Ale ti kluci jsou šikovní, dokážou si s šancemi poradit," uznal trenér Janeček.

Havířov by nyní měl ve zbytku základní části pokud možno posbírat co nejvíce bodů, aby se vzdálil sestupové čtrnácté pozici, kterou dlouhodobě okupuje Most, a měl tak pro skupinu o udržení, ve které s největší pravděpodobností skončí, definitivní klid.

HC Frýdek-Místek – AZ Havířov 5:4 (2:1, 1:2, 2:1)

Branky a nahrávky: 2. O. Kovařčík (Jašek), 14. Marek Růžička (Adámek, Pechanec), 40. Cienciala (M. Kovařčík, Jašek), 45. Cienciala (Jašek, M. Kovařčík), 49. Chmielewski (Michal Roman) – 19. Štumpf (Dvořáček), 25. z tr. stř. Kalus, 34. Hlinka (Kanko), 48. Chroboček (Kalus, Krisl). Rozhodčí: Dědek – Novák, Ganger. Vyloučení: 4:4. Využití: 1:0. Diváci: 2456.

Havířov: M. Laco – Petran, Sedlák, Chroboček, Krisl, D. Seman, Holomek, Pořízek, Dudek – Kanko, Hlinka, Kalus – Štumpf, Hubáček, Dvořáček – Kotala, Maruna, Kurovský – Gřeš, Haas, L. Bednář. Trenéři: Janeček a Rimmel.