Donedávna téměř odepsaný soupeř se v poslední době chytil a sérií výher se zase dostal do hry. Pocítil to i Havířov, nad kterým brali domácí potřetí v sezoně plný počet bodů!

Paradoxně v předchozích ročnících byl AZ pro Šumperk velmi neoblíbeným protivníkem, s nímž pravidelně ztrácel, ale letos je vše jinak a Šumperk už s Havířovem získal třetinu všech svých bodů!

Domácí představili čerstvou útočnou akvizici Davida Juríka, který v této sezoně nastupoval za druholigový Vsetín. Dvaadvacetiletý forvard se pak hned při své premiéře v šumperském dresu blýskl gólem.

Dlouhé minuty v první třetině sobotního klání se poté hrálo převážně před brankou domácích Draků. Ti sice měli hned na začátku výhodu přesilové hry, Marka Laca v havířovské klece ale prakticky vůbec neohrozili.

„Úvodních deset minut a pak celou třetí třetinu nás soupeř přehrával, byl silný v osobních soubojích a nám se nedařilo dostávat puk ze třetiny," prozradil úvodem šumperský kouč Milan Mazanec.

I přesto paradoxně udeřilo na druhé straně, navíc dvakrát po sobě. Nejprve v 16. minutě Eduard Šimun obkroužil bránu Havířova a našel skulinu mezi gólmanem a bližší tyčkou.

Navíc za dalších 32 vteřin získal odražený kotouč nejlepší šumperský střelec Tomáš Fořt a zajistil Drakům dvoubrankový náskok.

Druhou část začali domácí hokejisté o poznání aktivněji než tu první. Ve 24. minutě nejprve provětral lapačku havířovského brankáře v přesilovce Jiří Půhoný, později Šumperk obětavou hrou ubránil početní výhodu hostů, aby krátce za polovinou střetnutí přišel rychlý výpad zakončený třetím gólem.

Novic v barvách Draků David Jurík dostal puk do jízdy, protáhl se kolem obránce a sám před gólmanem perfektním blafákem poslal kotouč do sítě – 3:0.

V samotném závěru prostřední dvacetiminutovky se naopak vyznamenal domácí brankář Daniel Zelenka, když pokryl trestné střílení Michala Sztefka.

Na začátku třetího dějství vzbudila rozruch v ochozech pěstní potyčka mezi havířovským Janem Hudečkem a šumperským Alešem Holíkem, který v roli mstitele ztrestal jeho naražení na hrazení. Oba bijci vyfasovali za své vystoupení dvě plus dvě minuty, havířovský hráč navíc za předchozí nedovolený zákrok další menší trest a Šumperk hrál přesilovku, kterou využil zásluhou Marka Haase.

Od stavu 4:0 ale byli ve zbytku utkání evidentně lepším mužstvem hosté, kteří se důrazně hnali za zdramatizováním vývoje, což se jim nakonec podařilo. Ke štěstí domácích však až příliš pozdě.

„Můžeme být rádi, že Havířov ty góly dal až takto pozdě, protože jinak hrál výborně. Naštěstí do opravdu vyložených šancí jsme hosty příliš nepouštěli," doplnil ve zkratce trenér Šumperku.

Podle oficiálního zápisu Havířov přestřílel Draky nevídaným poměrem 17:42, i přesto Šumperk dotáhl do vítězného konce již pátý domácí zápas v řadě. „Co na to říct? Jeli jsme sem s tím, že potřebujeme zlepšit defenzivu, protože v předchozích vzájemných zápasech jsme od soupeře inkasovali vždy pět gólů. Neměli jsme špatný vstup do zápasu, ale nedali jsme branky, to už je skoro taková tradice. Naopak domácí dvěma slepenými góly získali vedení a už se jim hrálo lépe. Soupeř předvedl větší nasazení a disciplínu, vyhrál zaslouženě," poznamenal smutný trenér Havířova Štefan Mikeš.

Salith Šumperk – AZ Havířov 4:2 (2:0, 1:0, 1:2)

Branky a nahrávky: 16. Šimun (Sedlák, Brunec), 17. Fořt (Milfait, Vrdlovec), 33. Jurík (Šebek), 45. Haas, Kolář, Zdráhal) – 59. Štumpf (Okál, Pechanec), 60. Mazanec (Ostrčil). Rozhodčí: Kika – Barteček, Poruba. Vyloučení: 4:5. Využití: 1:0. Diváci: 1149.

Havířov: Laco – Krisl, Bahounek, Korím, Štencel, Mazanec, Ostrčil, Lenďák – Sztefek, Pechanec, Štumpf – Okál, Maliník, Kanko – Gřeš, Sedláček, Matějek – Bednář, Hudeček, Kotala. Trenéři: Mikeš a Janeček.