Havířovští do utkání vstupovali se sérií tří porážek v řadě. Navíc proti nim stála Poruba, která patří k nejlepším týmům letošního ročníku Chance ligy. Pondělní utkání bylo zkrátka velmi důležité.

Úvodní šanci měl sice hostující Ďurač, do vedení se ale díky Kotalovi dostal na začátku jedenácté minuty Havířov. Kotala mohl vzápětí zvýšit, ovšem neuspěl a několik důležitých zákroků musel předvést i havířovský Lukáš v brance.

Hosté srovnali v 27. minutě, navíc ve vlastním oslabení. O pár minut později Poruba hrála dvojnásobnou přesilovku, kterou využil Špaček, a Ostravané rázem vedli. „Byl to boj, plno hráčů tady působilo, kluci se navzájem znají, zkrátka derby se vším všudy,“ řekl havířovský kouč Jiří Režnar.

Marek Monczka (s míčem) proti Dukle klidné utkání nikdy nezažil.
Marek Monczka: Klidné utkání s Duklou jsem nezažil

V závěru druhé části si domácí vypracovali tlak, měli několik velkých šancí a jednu z nich proměnil v poslední minutě třetiny Bednář. „Byl to hodně důležitý gól do kabiny. Určitě se nám pak hrálo lépe, než kdyby to bylo pořád 1:2 a my museli dotahovat,“ uznal Režnar.

Hrdinou pondělního derby se nakonec stal havířovský Kotala, který v 45. minutě tečoval střelu Kachyni a svou druhou trefou v utkání rozhodl o havířovském vítězství.

Poruba sice v závěru zkoušela hru bez brankáře, v dobré pozici byl například Sikora, Lukáš už ale žádný puk za svá záda nepustil a AZ mohl začít slavit.

David Polák (vlevo) a další havířovští boxeři se představí 26. října na domácím turnaji v Havířově.
Boxing Day v Havířově

„Aleš Stezka v úvodu sezony chytal skvěle, ale už byl unavený. Potřebovali jsme, aby si odpočinul a Honza Lukáš podal velmi dobrý výkon,“ pochválil jej Režnar. „Body jsme už potřebovali jako sůl. Jsem rád, že jsme to dnes zvládli. Kluci byli důrazní, tlačili se do brány a šli si za vítězstvím. Chci jim poděkovat,“ dodal.

AZ Havířov – RT Torax Poruba 3:2 (1:0, 1:2, 1:0)

Branky a nahrávky: 11. Kotala (Kachyňa), 40. L. Bednář (R. Veselý), 44. Kotala (Kachyňa, Bambula) – 27. Hudeček (Gřeš), 32. Špaček (Sikora, Urbanec). Rozhodčí: Koziol, Veselý – Roischel, Hranoš. Vyloučení: 5:4. Využití: 0:1. Oslabení: 0:1. Diváci: 1 416.

Havířov: Lukáš – Matai, Chroboček, Nepokoj, Rašner, L. Rutar, Malina, Kachyňa – Bambula, F. Seman, Kotala – Dvořák, R. Veselý, L. Bednář – Bernovský, Maruna, Starý – Žiak, Baláž, Fridrich. Trenér: Režnar.

Hokejisté Havířova doma prohráli.
Třetí porážka v řadě. AZ nestačil na Piráty
Karvinští fotbalisté (v bílém) proti Slovácku.
Bída Karviné pokračuje. Doma nevyhrála ani na šestý pokus