Hokejisté Karviné jsou přerovským osudem. Loni soupeře sundali v semifinále play-off, předloni v dresu Orlové prakticky titíž hráči také triumfovali nad Přerovem v semifinále play-off a aby se to nepletlo, tak letos Zubry přetlačili v dramatické semifinálové sérii už jako baníkovci z Karviné. Ovšem pokaždé u toho byl trenér Aleš Flašar. Pomník mu v Přerově asi nepostaví…

Baníkovci zahájili na ledě Hanáků fantasticky. Domácím se jaksi rozklepala kolena a konsternovaní diváci jen užasle sledovali, jak Karviná střílí jednu branku za druhou a vyhání bývalého extraligového gólmana Vojtka z klece.

Raketový nástup Karviné obstarala už po 55 sekundách ikona karvinského klubu David Moravec, který se sportovně pomstil hlavně přerovským fanouškům, jejichž "oblíbencem" se během série stal. Uběhly čtyři minuty a Luka pojistil výsledek. Za další čtyři minuty přidal třetí branku hrdina utkání Marek Badžo.

Pak začala plejáda karvinských vyloučení, která se nakonec dostala až k číslu 15. Jinak pro úplnost, poměr vyloučených byl 5:15…

Domácí v brance se skvěle chytajícím Sklenářem se neuvěřitelně vzchopili, diváci se probrali a tlačili svůj tým kupředu. Zubři snížili a pak během jediné minuty srovnali na 4:4! S akciemi Baníku to v tu chvíli vypadalo bledě. Jenže v týmu trenéra Flašara se skrývá obrovská síla.

Ve zbytku zápasu už famózní Iláš mezi karvinskými tyčemi nepustil za svá záda žádný touš a nervydrásající duel dospěl do prodloužení. V něm se nerozhodlo, a tak se muselo přistoupit k samostatným nájezdům. V nich se dařilo Karvinským, kteří zásluhou Badža a Luky poslali svůj tým do finále a nečekaně tak prodloužili  Baníku sezonu.

Karvinský trenér Aleš Flašar si po utkání oddechl. „Co na to říct? Je to senzace. Jestli řeknu, že nám věřil málokdo, tak přeháním. Důležité bylo, že jsme si věřili my," ulevil si. Za výkon logicky chválil celý tým. „Měli jsme skvělý nástup, Přerov asi nestíhal pobrat, jak to jde na Vojtka zleva zprava. Povedlo se nám vytěžit i nějaké branky. První třetina patřila jasně nám. To bylo pro další vývoj stěžejní. Nenechali jsme Přerov jít doma v tom jeho kotli do vedení," upozornil.

Na karvinské střídačce bylo veselo do 44. minuty. Pak domácí během minuty z 1:4 srovnali na 4:4. „To byl velký políček. Ani si netroufnu říct, že by nás soupeř nějak přehrál, byly to spíš takové smolné góly z dorážek a náhozů. Ile (brankář Iláš) si třeba myslel, že má puk v držení a neměl. Škoda. Ale dokázali jsme, že nás ani tohle nepoloží. V týmu je velká psychická síla. Chválit můžu celý kolektiv, ale gólmana Iláše musím vyzdvihnut. Ohromně nás podržel, nakonec i v rozhodujících nájezdech. Mužstvo neuvěřitelně dřelo, bojovalo. Hokejový Pánbůh asi viděl, kolik oslabení jsme tady zase ubránili a vrátil nám to," byl Flašar po utkání nesmírně šťastný.

A co říká na zopakování loňského finále s Havířovem? „Je to stejně jako loni, akorát naše situace je jiná. Prošli jsme si úplně rozdílnou sezonou. Ale pro lidi je to asi skvělé, derby je derby," uzavřel Aleš Flašar.

Zubr Přerov – Baník Karviná 4:5 po sam. nájezdech (0:3, 1:1, 3:0 – 0:0)

Branky a nahrávky: 30. Brančík (Sakrajda, Haloda), 43. Sedlák (Sklenář), 44. Haloda (Sakrajda, Osina), 44. Sedlák (Goiš) – 1. Moravec (Badžo, Rosůlek), 5. Luka (Saliji), 9. Badžo (Javín), 29. Zuber (Luka). Nájezdy proměnili: Badžo, Luka. Rozhodčí: Čech, Dědek – Musil, Toman. Vyloučení: 5:15. Bez využití. Diváci: 2687. Konečný stav série: 2:3, Karviná postupuje do finále.

Přerov: Vojtek (29. Sklenář) – Pala, Faltýnek, Vlček, Ferenc, Kudělka, Osina – Goiš, Sedlák, Hanák - Sakrajda, Brančík, Haloda – Kolář, Sprušil, Kundrátek – Tomeček, Blinka, Sedláček.

Karviná: Iláš – Javín, Zajac, P. Flašar, Kowalczyk, Vnenk, Sznapka, Krause, Žvátora – Moravec, Badžo, Rosůlek – Miczek, Ivan, Luka – Samiec, Blatoň, Saliji – Zuber, Nystedt.

Finálová série mezi Havířovem a Karvinou startuje v sobotu 23. března od 17 hodin v Havířově.


Finále AZ Havířov - Baník Karviná

1. zápas, sobota 23. března (17.00): Havířov - Karviná
2. zápas, pondělí 25. března (18.00): Karviná - Havířov
3. zápas, středa 27. března (18.00): Havířov - Karviná
případný 4. zápas, pátek 29. března (18.00): Karviná- Havířov
případný 5. zápas, neděle 31. března (17.00): Havířov - Karviná

Vzájemné zápasy letošní sezony

Havířov – Karviná 6:3, 6:5 sn, 3:5
Karviná – Havířov 3:2 p, 4:3, 5:3